Merkel u parlamentu: U dramatičnoj smo situaciji na početku zimske sezone

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak u njemačkom parlamentu da se nacija suočila s “dramatičnom situacijom”, jer se broj novih slučajeva koronavirusa povećao širom zemlje, prijeteći da će urušiti nacionalnu zdravstvenu službu.

Nove infekcije “naglo su porasle”, rekla je Merkel u govoru u parlamentu samo jedan dan nakon što su se ona i 16  premijera saveznih njemačkih država dogovorili  o uvođenju novih strožih ograničenja kako bi se suzbilo širenje virusa.

“Takva će dinamika za nekoliko sedmica preopteretiti naše jedinice intenzivne njege. U dramatičnoj smo situaciji na početku zimske sezone. To utječe na sve nas. Bez izuzetka “, rekla je Merkel, prenosi dpa.

Njemačka je danas objavila 16.774 novih infekcija koronavirusom u razdoblju od 24 sata, bilježeći najveći dnevni porast u zemlji od početka pandemije.

To dovodi do ukupnog broja slučajeva koronavirusa  na 481.013. Broj umrlih je 10.272, što je porast od 89 u odnosu na prethodni dan.

Njemačka savezna i državne vlade dogovorile su se u srijedu o novim ograničenjima u novembru u pokušaju da situaciju stave pod kontrolu prije Božića.

Zatvorit će se kulturni i rekreacijski objekti, kao i restorani i barovi, a okupljanja na otvorenom bit će ograničena na članove najviše dva domaćinstva, s najviše 10 ljudi. Opsežna ograničenja stupaju na snagu u ponedjeljak.

Navijačima će također biti zabranjeno prisustvo na  nogometnim utakmicima najviše razine u Bundesligi, amaterski sport se neće odvijati, a teretane, bazeni, kozmetički studiji, saloni za masažu i studiji za tetoviranje morat će se zatvoriti.

Izvor: Vijesti.ba/FENA

Related posts