Melisa Čančar je prva Vojta terapeutkinja u FBiH: Cilj je što bolje pomoći djeci s posebnim potrebama

Melisa Čančar prva je Vojta terapeutkinja u Federaciji Bosne i Hercegovine čime je Javna Ustanova Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona dobila izuzetno kvalificiran kadar, a djeca podršku koja im je bila neophodna.

Čančar u ustanovi s djecom s poteškoćama u razvoju na mjestu diplomiranog fizioterapeuta radi od osnivanja, a u posljednje vrijeme sve je više djece koja im se javljaju s različitim dijagnozama koje zahtijevaju multidisciplinarni pristup u liječenju zbog čega su usluge fizioterapeuta neizostavne.

U razgovoru za Klix.ba Čančar pojašnjava kako su korisnici njihovih usluga neurorizična djeca, djeca s već izdefinisanim dijagnozama kao cerebralnom paralizom, Down sindromom, hemipareze, djeca s hidrocefalusom, mikrocefalijom, spinom bifidom i drugim…

“Tokom svog rada s djecom s poteškoćama u razvoju, u okviru ranog podsticaja razvoja, trudila sam se da uvijek individualno prilagodim svaki svoj pristup. Na fakultetu dobijete osnovno znanje koje ste primorani dalje proširivati ako ne želite da se utopite u već klišenirane obrasce. U samom početku svog rada imala sam sreću da sarađujem sa stručnjacima iz oblasti dječije re/habilitacije iz Njemačke, a osoba sam koja inače često traga za novim znanjem te sam tako i počela ovu svoju naobrazbu”, govori Čančar u razgovoru za Klix.ba.

Pojašnjava da je ključni motivator u ovoj priči želja da još više pomogne vlastitoj kćeri, koja je i sama dijete s poteškoćama u razvoju, budući da joj dotadašnji tretmani nisu bili dovoljni.

“Prođete jednu fazu turbulencije koja vas natjera da gledate drugim očima, iz druge perspektive i da drugačije razmišljate. U maju 2018. godine sam uz podršku porodice i saglasnost i razumijevanje za stručnim usavršavanjem od tadašnjeg menadžmenta, prihvaćena je moja aplikacija za edukaciju na Razvojnoj akademiji u Zagrebu. Edukacija je trajala do novembra 2019. godine, podijeljena u više modula sa stručnjacima Vojta terapije, od kojih su neki lično radili s utemeljiteljem metode prof. dr. Vaclavom Vojtom”, dodaje naša sagovornica.

Ističe kako je obuka bila izuzetno zahtjevna, temeljna, ponekad i iscrpljujuća s obzirom na to da se paralelno radio teorijski i praktični dio.

Ovakav profesionalni i jasno koncizan pristup, prema riječima Čančar, otvara mogućnosti da pruži još bolju i kvalitetniju uslugu korisnicima JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK.

“Ovo je samo još jedna u nizu usluga kojom se pokušava podići kvalitet života djece s posebnim potrebama. Vođena ličnim primjerom i neiscrpnim traganjem za rješenjem za vlastito dijete, gdje smo i suprug i ja po nova znanja odlazili van granica BiH, ovo predstavlja dovoljan motiv ostalim roditeljima da iskoriste mogućnost primjene Vojta terapije koja je u punom, izvornom obliku, dostupna sada i kod nas”, izjavila je Čančar.

Vojta terapija je neurorazvojna metoda kod koje u tačno definisanim položajima (položaj na leđima, boku i potrbušni položaj), pritiscima na tačno određena mjesta (zone podraživanja) izaziva se aktivaciju mišića u cijelome tijelu.

Riječ je o aktiviranju obrazaca refleksnog pokretanja gdje se pritiscima u određenom smjeru na ta posebna mjesta, aktiviraju mišići i mišićne grupe i to uvijek istim ponavljajućim slijedom na način na koji se koriste u normalnom motoričkom razvoju.

“Vojta metoda se primjenjuje prvenstveno u re/habilitaciji djece, a vremenom se područje primjene proširilo pa se danas vrlo često primjenjuje u neurologiji, ortopediji i rehabilitaciji odraslih. Samim tim i širinom njene primjene potreba za ovakvom vrstom tretmana je itekako dobro došla”, s ponosom govori naša sagovornica.

Na kraju je naglasila kako se nada da će njen angažman pobuditi interes za traganjem još kvalitetniji terapijskih pristupa i u ostalim oblastima koje se bave re/habilitacijom djece, jer im je, kako kaže, svima isti cilj, a to je otvoriti nove mogućnosti za oporavkom djece i pokušati postići uspjeh čak i kod nekih naizgled bezizlaznih stanja.

Izvor: Klix.ba

Related posts