Maloljetnica iz Cazina otišla od kuće da se uda

Pripadnici policije u Cazinu, skupa sa zaposlenicima Centra za socijalni rad, obavili su razgovor sa 16-godišnjakinjom iz tog grada koja je u proteklu subotu otišla od kuće i potom stupila u izvanbračnu zajednicu s M.B. (19).

Prema informacijama iz policije maloljetnicu je prijavila njena majka B.B. (46), a tokom razgovora s policijom i socijalnim radnicima 16-godišnjakinja je izjavila kako je niko nije prisilio na takav postupak i da je od kuće otišla samovoljno s namjerom da stupi u brak s pomenutim muškarcem.

“Nakon obavljenog razgovora maloljetnica je u skladu s važećim zakonskim propisima vraćena roditeljima, a protiv M.B. u toku je dokumentovanje krivičnog djela o zasnivanju izvanbračne zajednice s maloljetnicom”, potvrđeno je iz policije. Inače, na području Unsko-sanskog kantona učestali su slučajevi da maloljetnice bježe od porodice i kuće, te stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim muškarcima.

Zanimljivo je kako je najveći broj takvih slučajeva evidentiran na području Cazina, Bužima i Velike Kladuše. Policija u svim slučajevima interveniše u saradnji s Tužilaštvom USK, a potom se uključuju i socijalni radnici.

Obično se maloljetne osobe vraćaju u okrilje porodice sem u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drugačije.

nezavisne.com

Related posts