Maloj Ajlin Pašić hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Ajlin Pašić je rođena u 28. nedjelji sa 1280 grama. Kad je imala 40 dana dijagnosticiran joj je NEC (gangrena) crijeva. Nekoliko puta je ostajala bez kisika i došlo je do proširenja moždanih komora.
Odmah je operisana i zbog straha od širenja gangrene izveli su joj takozvane stome na stomaku. Crijeva su joj bila izvađena na stomaku dva mjeseca i u tih dva mjeseca je dolazilo do mnogih komplikacija. Rana je nekoliko puta pucala, inficirala se i sl. pa je došlo do sepse. Poslije dva mjeseca imala je novu operaciju sastavljanja crijeva i zatvaranja stomaka.

Izašla je iz bolnice sa četiri mjeseca. Kada su roditelji mislili da je najgore prošlo desilo se da Ajlin dobija konvulzije (epileptične napade) koji su iz dana u dan bili sve jači i jači. Sa devet mjeseci joj konstantovan sindrom West i uvedena terapija za isti. Međutim Ajlin nije reagovala na terapiju i napadi su bili svakodnevni u serijama i do 50 puta. Sa godinu dana je završila na terapiji sinactenom i napadi su stali. Ali tri mjeseca napada su Ajlin unazadili kako motorički tako i senzorno.

Poslije prestanka napada Ajlin je počela da napreduje, prije dva mjeseca je počela da hvata svoje nožice, da se smije i neke male radnje.

Ali Ajlin još uvijek ne sjedi samostalno, ne vrši rotacije i ne stavlja se u četveronožni položaj. Njen mozak se budi ali potrebne su joj vježbe da bi za početak počela puzati a kasnije i hodati.

Terapije i vježbe planirane su da se rade van BiH. Humanitarna organizacija Pomozi.ba pokrenula je akciju pomoći maloj Ajlin i u tu svrhu ustupljen je broj 17002. Broj je jedinstven za sve operatere, a pozivom se doniraju 2 KM. Pored broja, moguće je i pomoći uplatom putem PayPal-a, kao i na transakcijske i INO račune.

PayPal: paypal1@pomozi.ba
Za uplate iz BiH:
Intesa Sanpaolo Banka BiH
154-180-20085330-48
Za uplate iz inostranstva:
Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541802008533048
Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Ajlin Pašić
Za uplate na račun naše organizacije u Austriji:
ERSTE BANK
IBAN: AT64 2011182266475400
BIC: GIBAATWWXXX
Wien, Oestereich
Name: hilfhelfen-pomozi.ba
Verwendungszweck: Ajlin Pašić
Kontakt tel. porodice: 062 290 565

Related posts