Majci koja je tukla dijete prijeti do pet godina zatvora

Petogodišnja djevojčica sa snimka koju je majka brutalno prebila sada se nalazi kod oca, gdje će trajno i ostati, potvrdili su u Centru za socijalni rad Velika Kladuša, a kako saznajemo, sudeći prema Krivičnom zakonu FBiH, nemilosrdnoj majci prijeti kazna zatvora i do pet godina.

“Dijete je preuzeo otac. Sud je sve riješio sudskom odlukom u roku od dva dana i dijete trajno povjerio ocu”, kazali su u Centru za socijalni rad za Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, snimak zlostavljanja je nastao u avgustu ove godine, a ko ga je napravio nije im poznato. Taj snimak je procurio u javnost i šokirao sve koji su ga pogledali.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o majci Danijeli D. iz Velike Kladuše, koja se s biološkim ocem djevojčice razišla, a djevojčica je prije sudske odluke živjela s njom i njenim sadašnjim partnerom.

U Tužilaštvu USK kazali su da je utvrđeno da je 18. septembra ove godine zaprimljen izvještaj protiv osobe D.D. zbog nasilja u porodici, te da s obzirom na to da je u konkretnom slučaju oštećeno dijete nisu u mogućnosti dati opširnije informacije. Sudeći prema pomenutom zakonu, majka bi mogla da bude kažnjena od jedne do pet godina robije.

U MUP-u USK su kazali da je snimak 24. avgusta policiji donio biološki otac djevojčice i podnio krivičnu prijavu protiv majke, s kojom je nekad bio u vanbračnoj zajednici.

MUP USK je obavijestio Centar za socijalni rad u Velikoj Kladuši i Kantonalno tužilaštvo, podnesen je izvještaj protiv majke, a Opštinskom sudu podnesen je zahtjev za izricanje zaštitne mjere za nasilje u porodici.

Isti dan je, kako kažu, djevojčica predata na starateljstvo ocu, a u cijelu proceduru je bio uključen i Centar za socijalni rad, koji je radio na zbrinjavanju djevojčice.

Podsjećamo, u javnost je procurio snimak na kojem se vidi kako majka bez imalo milosti papučom svuda po licu i tijelu udara kćerkicu jer je poderala obuću, dok ona neprestano plače i brani se uz povike “nažuljala me je”.

Nikola Dorontić, socijalni pedagog banjalučkog Centra za socijalni rad, koji se bavi problemima nasilja u porodici, kazao je da je nasilje nad djecom nedopustivo, ali da se dešava.

“Roditelji tuku djecu dok su još u pelenama, a već sa tri godine nemoćno dižu ruke jer ne znaju šta da rade s njima”, istakao je on.

Kako ističe, ako roditelj dođe u situaciju da ne zna šta će sa djetetom od tri, sedam ili 12 godina, nije problem u djetetu, već u roditelju, a, kako kaže, nažalost većina je onih koji se vode onim – i mene su moji roditelji tukli.

“Kada bismo gledali onda kakvi smo mi jer su nas tukli, pa nas 85 odsto ima mentalne probleme, a možda i više”, upozorava Dorontić.

Ističe da nije problem u djetetu pošto su, kako kaže, naša djeca puno bolja nego što zaslužujemo da budu, jer cjelokupnim djelovanjem nismo mnogo napravili za okruženje u kojem se rađaju i odrastaju.

Nedavna istraživanja koja je sproveo UNICEF pokazala su da skoro polovina roditelja u BiH svoju djecu vaspitava nasilnim metodama, te upozorili da one mogu imate ozbiljne neželjene posljedice.

Related posts