Macron pred hiljadama Francuza: Gleda nas Evropa i očekuje da branimo slobodu

Uz himnu Evrope, a ne himnu Francuske, Emmanuel Macron stupio je na binu ispred pariskog muzeja Louvre gdje je održao svoj pobjednički govor pred nekoliko hiljada građana.
“Hvala prijatelji što ste večeras ovdje. Hvala vam što ste se posljednjih mjeseci borili, što ste rizikovali jer ste danas pobijedili – Francuska je pobijedila, a rekli su nam da nećemo uspjeti. Neću vas iznevjeriti, vršit ću svoju dužnost narednih pet godina. Poštovat ću razlike i branit ću našu Republiku”, poručio je Macron.

Za one koji su glasali za gospođu Le Pen rekao je da su izrazili svoju ljutnju i da ih poštuje, ali da će učiniti sve da više ne postoje razlozi da se glasa za ekstreme.

“Gleda na nas cijeli svijet, gleda nas cijela Evropa, ovo mjesto, ovu piramidu iza mene. Oni očekuju da branimo obespravljene, da branimo slobodu i da budemo svoji. Zadatak koji se nalazi pred nama je ogroman i počet će već sutra. Javni život moramo učiniti još moralnijim, moramo ojačati našu demokratiju, moramo pojačati našu sigurnosti, moramo osigurati obrazovanje…to su veliki zadaci.

Zadaci će zahtijevati trud svih nas, naše vojske, naših državnika, službenika, ljekara, studenata i penzionera”, rekao je budući predsjednik Francuske.

Podsjećamo, nakon što su građani Francuske po drugi put u dvije sedmice dali svoje mišljenje o kandidatima za šefa države, centrista Emmanuel Macron večeras je postao budući šef jedne od najmoćnijih država svijeta.

Prema posljednje poznatim podacima Macron je pobijedio sa prednošću od 64 posto prema 36 posto glasova koje je osvojila Le Pen.

Related posts