Ljuti Krajišnici ogorčeni: Zašto Nogometnom savezu BiH smetaju ljiljani?

Navijačkoj grupi Ljuti Krajišnici zabranjeno je da na stadion Bilino polje na nedavnoj kvalifikacionoj utakmici između Bosne i Hercegovine i Grčke unesu transparent na kojim je ispisan naziv ove navijačke grupe te nazivi gradova u Krajini.

Tim povodom navijačka grupa je poslala saopćenje za javnost u kojem je potpisan predsjednik Udruženja navijača Admir Karabeg.

“Dragi naši Krajišnici, na dan utakmice reprezentacije BiH protiv Grčke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine navijačima Udruženja Ljuti Krajišnicima nije dozvoljen unos transparenta s natpisom Ljuti Krajišnici gdje su napisani gradovi Bosanske Krajine i na krajevima s dva znaka simbola s ljiljanima iz kojih je zmaj. Ljuti Krajišnici su jedna brojnijih navijačkih skupina, kojima ni hiljade kilometara nisu prepreka da bi bili uz državni tim, na svim kontinentima i u svim državama svijeta, naši rekviziti imaju historijska obilježja Bosne i Hercegovine, od simbola ljiljana do himne ‘Jedna si jedina'”, poručili su iz Udruženja.

Istaknuto je da su tražili od Nogometnog saveza BiH objašnjenje, zašto im je zabranjen unos transparenta, jer ime poznato odnosno vidjelo se da su ostale navijačke skupine unijele i izvjesile svoje transparente.

“Da stvar bude gora, sve do sad smo bez problema unosili svoje rekvizite i nismo predstavljali opasnost niti smo ugrožavali sigurnost, čak smo prelazili na hiljade kilometara da bi bili uz reprezentativce BiH i s ponosom nosili svoj znak jer mi volimo svoju državu, želimo da pokažemo odakle dolazimo i da nam je domovina svetinja. Mi kao navijači reprezentacije BiH želimo da znamo šta je to u našem obilježju postalo sporno i kome smetaju ljiljani, da li su to Krajišnici odjednom postali opasnost za nekoga kad znamo da mi idemo na utakmice da bi bodrili reprezentaciju BiH, a ne da bi pravili probleme”, pitaje se u Udruženju.

U saopćenju stoji da su tražili da znaju hoće li to biti od sad pravilo da se Krajišnici navijači kažnjavaju tako što će im biti oduzimani i zabranjivani navijački rekviziti, iako su njihova obilježja uredno registrirana i ne vrijeđaju nikog.

“Ljuti Krajišnici su krajiški inat i ponos, primjer drugim kako se voli domovina i navija za reprezentaciju i ne bi trebali poligon za treniranje strogoće. Nadamo se da je ovo privremeno rješenje i da će čelnici Nogometnog saveza još jednom preispitati svoje odluke u vezi navijača iz Krajine”, stoji u saopćenju.

Related posts