"Ljuti korpus" ostat će zapamćen po briljantnim operacijama Kupres i Vlašić!

U Travniku je danas održana centralna manifestacija obilježavanja 26 godina od formiranja Armije Republike BiH i 24 godine od osnivanja 7. Korpusa Armije RBiH.

Brojne delegacije danas su na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku položile cvijeće, a imami Medžlisa Islamske zajednice Travnik proučili su dovu za šehide.

Obračajući se na svečanoj akademiji predsjednik Organizacionog odbora, Tahir Lendo, pozvao je sve da se uključe u realizaciju projekta Monografije 7. Korpusa koja bi trebala biti završena naredne godine na 25. godišnjicu formiranja ove vojne formacije.

Iako je formiran tek 7. aprila 1994. godine 7. Korpus Armije RBiH dao je veliki doprinos odbrani BiH, kazao je penzionisan general Fikret Ćuskić, koji je bio zamjenik komandanta 7. Korpusa. Prema njegovim riječima „Ljuti korpus“ ostat će zapamćen po dvije operacije „Kupres“ i „Vlašić“.

– Nakon tih operacija slika o Armiji Republike BiH bila je promjenjena i kod naših neprijatelja i kod naših prijatelja – rekao je general Ćuskić.

U nadahnutom govoru prisjetio se i povrtka Krajišnika iz srednje Bosne kroz Kupres i Livno kada je iz Travnika krenula kolona duga 15 kilometara, ali i reakcija zločinaca Ratka Mladića i Željka Ražnjatovića Arkana kada su jedinice 7. Korpusa odbile kontra udare kod Ključa.

I general Fikret Ćuskić uputio je poziv svima da se uključe i podrže izradu monografije 7. Korpusa koja bi trebala biti predstavljena naredne godine na 25. godina od formiranja ove vojne formacije. Manifestaciji u Travniku prisustvovali su i članovi porodice rahmetli generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta 7. Korpusa Armije RBiH.

Nizom događaja u proteklih mjeseca dana u Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu obilježena je 24 -ta godišnjica od formiranja 7. Korpusa Armije Republike BiH.

Related posts