Ljekari i stomatolozi USK stupili u štrajk: Žele istu satnicu kao kolege iz Sarajeva

U svim zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona jutros u sedam sati nastupio je generalni štrajk doktora medicine i stomatologije.

“Naši zahtjevi nisu nerealni niti neostvarivi. Mi ne tražimo ništa drugo osim onog što su kolege u drugim kantonima dobili. Zato imamo podršku i potpise više od 300 ljekara u svim zdravstvenim ustanovama”, kazao je za Klix.ba Nedim Kurtagić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona.

Ljekarima je ponuđena satnica 2,14 i povećanje boda za 0,5, no oni traže ono što su dobili sarajevski ljekari, odnosno satnicu od 2,60. Štrajk će trajati, kažu, sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Tokom trajanja štrajka radit će samo Služba za hitne slučajeve.

Štrajkački odbor je pozvao članove sindikata da poštuju odredbe Zakona o radu i Zakona o štrajk, kao i pravila sindikata o štrajku, a građane i pacijente su zamolili za strpljenje i razumijevanje.

Podsjećamo, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH stupio je 6. novembra u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona. Sindikat zahtijeva potpisivanje federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, a štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva.

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona prekinuo je štrajk nakon što su s Vladom ZDK potpisali kolektivni granski ugovor. Osim ZDK, dogovor s vladama postigli su Kanton Sarajevo i Srednjobosanski kanton.

 

Related posts