Krajina ne odustaje od Unske pruge

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić razgovarao je danas, u Sarajevu sa generalnim direktorom Željeznica FBiH Enisom Dzafićem. Sastanku je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić, a tema je bila oživljavanje željeznickog saobraćaja na prostoru Krajine.

Premijer Rošić i federalni ministar Dedić ukazali su na potrebu da se Unska pruga stavi u funkciju. Nažalost, do danas nisu učinjeni značajni koraci da se pruga osposobi unatoč njenom značaju i prometnosti, u vrijeme bivše drzave.

S obzirom i na sve izraženije zanimanje potencijalnih ulagača za funkcionisanjem željeznickog saobraćaja u području u kojem žele investirati, pitanje osposobljavanja pruge nameće se među infrastrukturne prioritete, ukazali su oni.

Direktor Džafić najavio je aktivnost na elektrifikaciji pruge na ovom području, investiciju za koju je planirano 2,5 miliona maraka. Zajednički je dogovoreno da se pitanje oživljanja trase Unske pruge delegira na državni nivo, s obzirom da se to pitanje mora rješavati u partnerstvu sa susjednom Hrvatskom sa kojom dijeli trasu.

Ono što Željeznice FBiH mogu i hoće realizirati jest uvođenje turističke linije. Turistički voz saobraćao bi područjem Nacionalnog parka Una što bi bilo od značaja za turističku privredu ovog kraja, rečeno je.

Related posts