Komšić: Neka se Čović prestane grliti sa presuđenim ratnim zločincima, pa nek onda priča o jeziku mržnje

Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je odreagovao na navode Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je po treći put u utrci za mandat, u intervjuu za Deutsche Welle.

– O jeziku mržnje govori čovjek koji se grli sa presuđenim ratnim zločincima i koji ih veliča gdje god stigne i u svakoj prilici. Čovjek koji se nalazi sa one strane civilizacije i čovjek koji je međunarodni sud Ujedinjenih nacija proglasio zločinačkim nakon što je taj sud donio osuđujuću presudu zločincima koje veliča. Dobro bi bilo da Čović prvo prestane veličati presuđene ratne zločince, pa nek onda nekome dijeli lekcije o jeziku mržnje, kazao je Željko Komšić.

Osvrt na optužbe za nacionalizam

– Što se tiče optužbi za nacionalizam, moram reći da su to teze koje izvorno zastupaju pojedini krugovi u Sarajevu koji se očito slažu sa Čovićem. Nije im problem Čović nego ja. Kada mi kažemo da je izraz mržnje veličanje zločinaca, onda nama kažu da smo mi isto što i Čović, da je isto osuđivati zločine i veličati ih, da je isto pokloniti se žrtvama u Grabovici, te grliti se sa Darijom Koridićem i veličati Slobodana Prljaka.. Od Čovića me to ne iznenađuje, ali jeste od ovih drugih koji povlače nemoguću paralelelu između to dvoje. Međutim to ide njima na čast, rekao je Komšić, stoji u saopćenju Demokratske fronte.

Čović je taj koji Hrvate plaši Hrvatima

– Jedini koji strahuje od Hrvata jeste Čović, i jedini koji plaši Hrvatima jeste on. Čović je taj koji se boji Hrvata koji nisu kao on, Hrvata koji ne veličaju ratne zločince. Za njega su takvi Hrvati, izdajnici, i on je taj koji svoje birače plaši Hrvatima, rekao je Komšić.

Podsjećamo, Dragan Čović se u intervjuu za Deutsche Welle osvrnuo na svog ‘najvećeg protukandidata’, Željka Komšića.

– To bi trebala biti lijeva politička opcija, međutim, njihova retorika je takva da ne može biti nacionalističkija, tvrđa i desnija i s većim jezikom mržnje, rekao je Čović.

/oslobodjenje.ba

Related posts