Kompletirana tijela 754 ranije ukopanih žrtava genocida

Ovo je do sada trinaesta reekshumacija

Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih BiH i Podrinjsko identifikacijskog projekta (PIP) iz Tuzle, po nalogu Suda Tužilaštva BiH, danas su u Memorijalnom centru Potočari počeli reekshumaciju (kompletiranj) 68 ranije ukopanih posmrtnih ostataka. 

Ovo je do sada trinaesta reekshumacija u ovom memorijalu. U proteklih 12 dopuna posmrtnih ostataka, kompletirano je 754 žrtve genocida u srebrenici. Kod jedanaest ukopanih žrtava drugi put vršena je rekshumacija.

Reekshumacijama, osim predstavnika Suda i Tužilaštva BiH i MUP-a RS, prisustvuju i porodice žrtava. Ranije ukopana tijela vade se iz kabura, na stolu poredaju dodatne kosti i sve se to fotografiše, uredno evidentira i ponovo u plastičnim vrećama vraća u kabure.

Iz PIP-a u Tuzli, pozivaju sve porodice , koje su obaviještene o identifikaciji dijelova posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, da dođu i daju pismeni pristanak za reekshumaciju na koju će biti pozvani. Također apeliraju na sve porodice žrtava da obavijeste PIP o eventualnoj promjeni adresa, kako bi ih mogli obavijestiti o identifikaciji žrtava.

Izvor: Avaz.ba

Related posts