Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH danas o rezervnom sastavu policije RS-a

Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici raspravljat će o najavama bosanskohercegovačkog entiteta RS da će formirati rezervni sastav policije.

Sjednica je sazvana na prijedlog predsjedavajućeg Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH Damira Mašića (SDP), a koji je poziv na sjednicu uputio i Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Pored članova parlamentarne komisije sjednici bi trebali prisustvovati i premijer FBiH Fadil Novalić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman te sekretari Vlade FBiH i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Mašić je na dnevni red stavio tačku koja glasi: “Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”.

Federalni parlamentarci zajedno s nositeljima ključnih funkcija danas će razgovarati o opciji uvođenja rezervnog sastava policije u Federaciji BiH. Ovakav potez uslijedio je nakon najava RS-a da će ovaj bh. entitet formirati rezervni sastav represivnog aparata.

Podsjećanja radi, Stranka demokratske akcije (SDA) već je naložila svojim funkcionerima, pa tako i Čampari, da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, a istovremeno i da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

Related posts