Ko je Fadil Aljović kojeg protjeruje BiH: Učestvovao u likvidaciji trudnice, psovao u sudnici, pretukao Batka

Fadil Aljović, državljanin Srbije kojeg su inspektori Službe za poslove sa strancima, uz asistenciju SIPA-e priveli jutros na Ilidži, stavljen je pod nadzor u imigracioni centar Službe za poslove sa strancima, gdje će biti zadržan do protjerivanja.

Kako je jutros saopćeno iz Službe za poslove sa strancima, Aljoviću, koji se dovodi u vezu sa organiziranim kriminalom, zabranjen je ulazak i boravak na teritoriji BiH u peridu od tri godine od protjerivanja.

Ovj pravomoćno presuđeni član zločinačke organizacije Zijada Turkovića, koja je svojom brutalnošću šokirala bh. javnost, procijenjen je kao okorjeli i nepopravljivi kriminalac, koji predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH.

Aljović je u aprilu 2015. pravosnažno, zajedno sa Turkovićem, Sašom Stjepanovićem, Milenkom Lakićem i Muamerom Zahitovićem osuđen za najteža krivična djela, počevši od nelegalne proizvodnje i prometa droge i oružja, preko iznude, do brutalnih ubistava. Kriminalnoj grupi tada je izrečena ukupna kazna od 95 godina zatvora.

Aljović je dobio pet godina zatvora zbog pripremanja likvidacije Midhata Mekića i njegove trudne djevojke Lucije Salas Cortez. Zanimljivo je to da je na samom početku procesa protiv ove grupe Aljović imao status svjedoka, ali je kasnije i sam optužen.

Tokom suđenja sve vrijeme je negirao optužbe da je išta znao o ubistvima Mekića i Salas Cortez, koji su likvidirani u kući u Binježevu u kojoj su u to vrijeme stanovali zajedno sa njim i Hajrudinom Memovićem, kao i optužbe da je zajedno sa Memovićem kasnije uklanjao tragove iz kuće.

Da je Aljović insistirao na ubistvu Salas Cortes tvrdio je svjedok pokajnik Sead Dumanjić, za razliku od Aljovića i njegovog advokata Kerima Čelika koji su tvrdili da mu se Dumanjić na taj način sveti jer je u istrazi on njega označio kao glavnog krivca za ubistva Mekića i Salas Cortes.

Da je Dumanjić lažov, slikovito je tvrdio tokom suđenja, a jednu od takvih situacija možete pogledati u narednom klipu.

Aljović je poznat i po tome što je u pritvorskoj jedinici Suda BiH pretukao ratnog zločinca Veselina Vlahovića Batka, koji je široj javnosti poznat kao monstrum s Grbavice, nakon čega je prebačen u KPZ Doboj.

Do incidenta je došlo kada je jedan od pritvorenika na sto stavio tulumbe koje je jedan od pritvorenika dobio u paketu od porodice te je pozvao ostale da se počaste. Za tim stolom je bio i Aljović, a u blizini se našao i Batko, koji je kazao: “Da su pravljene na masti ili da je krmetina, uzeo bih”, konstatirajući da je to “turski kolač”.

Na to je Aljović odreagirao pitajući ga: “Je li ta provokacija upućena meni?”

S obzirom na to da su stražari bili u blizini, strasti su se smirile te nije došlo do fizičkog obračuna. Nakon toga Aljović je prao ruke kada mu se Vlahović prišunjao sleđa te ga je udario šakom u potiljak. Aljović se okrenuo te mu zadao više udaraca, a razdvojili su ih stražari.

Ranije je i na Kuli glavom udario jednog pritvorenika jer mu je kazao da umjesto ubijenih Bošnjaka na mezarju Potočari u Srebrenici sahranjuju pse. Tom zatvoreniku je udarcem izbio nekoliko zuba.

Posljednji put iza rešetaka Aljović je dospio u januaru ove godine kada je uhapšen u kaciji “Praznik” zbog organiziranog kriminala u vezi sa rasturanjem droge.

Zajedno sa njim uhapšeno je još 17 osoba u akciji “Praznik”, koju su izveli pripadnici SIPA-e i kantonalnih MUP-ova KS, HNK, ZHK, te PU Istočno Sarajevo.

U pretresima i hapšenjima tada je učestvovalo preko 300 policajaca, a oduzeta je veća količina droge, a pretresi i hapšenja obavljeni su na 34 lokacije na području Kantona Sarajevo, HNK-a, ZHK-a i Istočnog Sarajeva.

/faktor.ba

Related posts