Kanye West lupio glupost o Afroamerikancima, pa se izvinjavao

Američki reper Kanye West izjavio je da je višestoljetno porobljavanje Afroamerikanaca možda bilo stvar izbora, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kada čujete o ropstvu od 400 godina… 400 godina? To zvuči kao izbor. Bili ste tamo za 400 godina, svi vi. Kao da smo mentalno zarobljeni”, izjavio je West tokom gostovanja na TMZ-u.

Njegove izjave izazvale su oštre kritike na društvenim mrežama, a prvi koji mu je direktno odgovorio tokom gostovanja je član TMZ-a Van Lathan.

“Imaš pravo da vjeruješ u ono što želiš, ali postoje činjenice, posljedice svega što si upravo rekao. Dok stvaraš muziku kao umjetnik i živiš život koji si sam zaradio, mi se ostali moramo suočavati s prijetnjama po naše živote. Mi se moramo nositi s marginalizacijom koja je proistekla iz 400-godišnjeg ropstva za koje tvrdiš da je za naš narod bio izbor. Iskreno, razočaran sam, iznenađen sam i, brate, nevjerovatno povrijeđen”, poručio je poznatom muzičaru Lathan.

West se kasnije oglasio na Twitteru ističući kako su njegove izjave loše protumačene.

“Razlog zašto sam spomenuo 400 godina je taj što ne možemo biti mentalno zarobljeni još za narednih 400 godina. Trebamo slobodu misli. Čak je i izjava bila primjer slobodne misli”, napisao je američki reper.

Američka zvijezda našao se na udaru javnosti zbog podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu te konzvervativnim komentatorima poput Scotta Adamsa i Condace Owens, koji su se često isticali zbog protivljenja pokretu “Black Lives Matter”.

Related posts