Kantoni spremni da pomognu malinarima, u USK poticaji povećani na 0,45 KM

Radna grupa koja okuplja predstavnike akademske zajednice, Koordinacije udruženja proizvođača maline u FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH, Udruženja otkupljivača maline, te Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održala je danas u Travniku i Zenici sastanke s premijerom Srednjebosnaskog kantona Tahirom Lendo, odnosno saradnicima ministra poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom sastanaka predstavnici kantonalne vlasti upoznati su o zaključcima Radne grupe, te su sa svoje strane predstavili aktivnosti koje kantonalne vlade poduzimaju da pomognu proizvođačima maline tokom ovogodišnje krize. Inače, na osnovu zaključka Parlamenta Federacije kantoni, gradovi i općine zaduženi su da obezbijede poticajna sredstva za podršku proizvođačima jagodičastog voća „“u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu“. Trenutno u ZDK ova sredstva iznose 0,20 KM po kilogramu, a u SBK 0,10 KM. Vlasti oba kantona obavezale su se da će analizirati programe poticaja i sagledati mogućnosti obezbjeđenja dodatnog novca za potrebe malinara.

Istovremeno, dogovoreno je da će kantoni preporučiti općinama i gradovima da se uključe u pomoć malinarstvu. Trenutno općine SBK ne potiču proizvodnju, dok su općinski poticaji u ZDK neujednačeni i variraju od nula u Žepču do čak 0,30 KM u Tešnju. Dodatno, predstavnici Vlade ZDK izrazili su spremnost da se uključe u rad Radne grupe s ciljem da joj pruže što bolji uvid u situaciju na terenu.

Radna grupa pozdravila je jučerašnju odluku Vlade Unsko-sanskog kantona da poticaje proizvođačima podigne na 0,45 KM po kilogramu.

Related posts