Kantonalni sud Bihać: Nastavljeno suđenje Lipovači i ostalima

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću, bivši premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača je rekao da je inicijativa za izgradnju sportsko-rekreativnog centra “Stens” došla od sportskih klubova.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužilaca, Lipovača je naveo da su klubovi iz Bihaća tražili izgradnju sportsko-rekreativnog centra “Stens”, a da je on to zatim realizirao i formirao tim za izgradnju.

– Počeli smo raditi možda ishitreno, ali ne smatram to velikom greškom jer smo probleme rješavali u hodu tokom izgradnje. Pojavili su se zahtjevi i drugih klubova i nismo znali koje će proporcije u konačnici dobiti sportsko-rekreativni centar – izjavio je on, piše BIRN.

Upitan da pojasni razlike u iskazima iz istrage i tokom svjedočenja kada je jednom rekao da je slabo poznavao Zakon o javnim nabavkama, a kasnije da je znao da može sklopiti aneks jer zakon to omogućava bez propisanih procedura u visini od 50 posto vrijednosti ugovora, Lipovača je naveo da je “lično znao površno, ali da je imao službe koje to znaju”.

– Gospođa Sinha Kurbegović i Damir Semanić kontaktirali su stručnu osobu koja je rekla da aneks može ići ako ne prelazi 50 posto ukupnog ugovora. Znači nisam ni to direktno kontaktirao nego moji saradnici koji su mi to prenijeli – posvjedočio je on.

Na pitanje da li je postojalo mišljenje pravobranioca za izgradnju, Lipovača je rekao da je “pretpostavljao da je služba za društvene djelatnosti koja je bila zadužena za projekat dobila mišljenje pravobranioca”.

Kantonalno tužilaštvo tereti Lipovaču i Alena Gluhalića s Aidom Džambegović, Senkom Zolić i Seadom Dupanovićem da su, prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru “Stens” u Bihaću od 2006. do 2009. godine, iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Općine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od oko pola miliona maraka.

Na ovom ročištu u svoju korist svjedočio je Sead Dupanović koji je kazao da je radio profesionalno, zakonito i po pravilima struke.

Saslušani su i svjedoci njegove Odbrane Mehmed Topić i Jasmin Đulkić.

Đulkića, koji je direktor firme “Zuban”, angažovala je firma “AGRA” kao podizvođača za izvođenje elektro radova na sportsko-rekreativnom centru “Stens”.

– Moja firma radila je instalacije po projektu. Prvo smo radili kafić i terasu, a za to vrijeme vani su izvođeni građevinski radovi. Kada smo izašli iz unutrašnjosti van, naišli smo na problem. Stubovi su upadali u teren pa sam se obratio svom investitoru koji me angažovao i tražio nadzor da vidimo može li se to i na koji način promijeniti. Tada je došao Dupanović kao nadzor i stručno lice za taj segment. Morali smo ipak odstupiti od projekta. Izmjene su značile i povećanje materijala i radova, odnosno u konačnici i povećanje cijene izvedenih radova – pojasnio je on.

Nastavak suđenja bit će naknadno određen.

Related posts