Kampanja na bh. način: Prepucavanja i obećanja koja nemaju veze s Predsjedništvom BiH

Domaći političari su još prije nekoliko mjeseci započeli predizbornu kampanju uprkos tome što ona zvanično počinje tek 7. septembra. U dosadašnjim medijskim istupima kandidati za nosioce najviših državnih funkcija najviše su se bavili ličnim obračunima s kandidatima iz drugih političkih opcija, a najmanje stvarnim problemima bh. državljana.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u nekoliko navrata prvi je prozvao kandidate SDP-a i SBB-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića i Fahrudina Radončića. Džaferović je SDP optužio da su za vrijeme dok su bili na vlasti od 2010. razbili probosanski blok te da su podržali Zakon o prebivalištu, koji ne ide u korist Bošnjaka te da su “srušili” Zakon o sukobu interesa.

Džaferović je Radončića pak “optužio” za izdaju državnih interesa, zarad ličnih te za stav da su “Bošnjaci počeli rat”.

Naravno, Bećirović i Radončić nisu mu ostali dužni pa su u istom maniru putem stranačkih saopćenja znali Džaferovića nazvati “uhljebiteljem” ili ga optužiti da je 2004. i 2008. godine Mostar svjesno prepustio HDZ-u.

O tome koliko su kandidati za Predsjedništvo BiH dezorijentisani najbolji govore njihove poruke o namjenskoj industriji, porezima i zapošljavanju. Riječ je obećanjima koja nemaju nikakve veze s ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH.

Politički analitičar i ekspert za ustavno pravo Vehid Šehić kazao je kako je sve što se radi u BiH nezakonito, odnosno u suprotnosti s odredbama Izbornog zakona BiH.

“Mi non-stop živimo u izbornoj kampanji. Imamo lokalne pa za dvije godine opće izbore, što znači da mi nikada i ne izađemo iz izborne kampanje. Samo ponašanje političkih stranaka je takvo da njih interesuje isključivo vlast. Ne treba nikoga čuditi što već sada imamo prljavu kampanju, jer njih ne interesuje budućnost ove države”, kazao je Šehić.

Dodao je da bi političari trebali pružiti bolju nadu bh. građanima, ali da političare interesuje samo 7. oktobar, odnosno dan održavanja izbora. Kako kaže, političari visok stepen saglasnosti mogu postići samo kada se govori o podjeli vlasti.

“Programe koji se odnose na ekonomski i društveni položaj definitivno nećete imati u kampanji. Oni jednostavno nemaju odgovor na pitanja ekonomskog razvoja, socijalne sigurnosti i napuštanja ove zemlje. Ovdje je interesno organizovanje političkih stranaka bez ikakve ideologije”, rekao je Šehić.

Upozorio je kako će građani BiH od 7. septembra, odnosno od dana kada zvanično počinje izborna kampanja, svjedočiti prljavoj kampanji i napadima političara jednih na druge.

“Vjerovatno će se otvarati nove afere. A ono što bi trebao biti interes građana BiH bit će na margini interesovanja političkih stranaka u BiH”, kazao je Šehić.

I on posebno problematičnim smatra obećanja kandidata za Predsjedništvo BiH, a koja ne mogu ispuniti s pozicije člana Predsjedništva BiH, jer su u naležnosti entitetskih ili kantonalnih vlada, poput obećanja o porezima, razvoju namjenske industrije i slično.

“Najbolje se baviti općim pitanjima. Mi znamo da su ovlasti Predsjedništva BiH ograničena i da je vlast na Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH. I to je dokaz da u okviru svoje nadležnosti oni ne rade ništa, već se bave općim temama”, rekao je Šehić.

Zaključio je riječima da će se u narednom periodu svi baviti visokom politikom i stvaranjem atmosfere straha nadajući se da će na taj način dobiti povjerenje biračkog tijela.

“Ovdje političari uopće nemaju ekonomski program, a ako ga imaju on je posve nerealan. Svjedoci smo obećanja o stotinama hiljada kilometara autoputa i stotinu hiljada radnih mjesta. Šta smo dobili? Dobili smo 100 hiljada radnih mjesta van BiH”, kazao je Šehić.

klix.ba

Related posts