Jeftina struja i niski porezi na dobit: BiH raj za proizvodnju kriptovaluta

Italijanska kompanija Bitminer Mining Factory koja se bavi kriptovalutama, a dio je građevinske korporacije Angeli group, osnovala je svoju podružnicu u Bosanskoj Gradišci.

Naziv preduzeća u BiH je Bitminer Factory ICO d.o.o., a cilj je da bude nosilac ICO-a (initial contract offering), odnosno inicijalne ponude ugovora. Zainteresirani pojedinci će moći kupiti BMF tokene, što je ustvari kriptovaluta izgrađena na ETH platformi. U početnoj fazi će se ponuditi 100 miliona BMF, a svaki će koštati 1 dolar. Cilj je prikupiti 100 miliona dolara koji bi između ostalog bili iskorišteni za gradnju pogona za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora poput solarne elektrane ili hidrocentrale.

Svrha pogona za rudarenje

U takozvanom “whitepaperu”, odnosno dokumentu kojim se obrazlaže čitav projekat izdavanja ugovora ili tokena, navedeno je da se u BiH planira graditi pogon za “rudarenje” kriptovaluta. Za tu operaciju bi bile potrebne ogromne količine električne energije ali i veliki broj umreženih procesora i grafičkih kartica.

Italijanska kompanija je razvila dva rješenja za smještaj procesora i grafičkih kartica. Takozvani Gigapod je infrastrukturno rješenje u koje se može smjestiti čak 5.000 procesora i grafičkih kartica, dok se u Mobilnu jedinicu za rudarenje može smjestiti 300 jedinica.

Bitminer Mining Factory je već prodao tokena u vrijednosti od 1,5 miliona dolara kojim je finansirao početak gradnje Mobilne jedinice za rudarenje u Novoj Topoli, općina Bosanska Gradiška. Planirano je da se tu smjesti 250 jedinica procesora i grafičkih kartica.

Iako su u posljednje vrijeme dosta prisutne u medijima, kriptovalute su i dalje nepoznanica većini stanovnika. U osnovi, kriptovaluta je digitalna imovina dizajnirana kao sredstvo razmjene koje koristi kriptografiju da osigura i zaštiti finansijske transakcije, kontrolira stvaranje dodatnih kriptovaluta i vrši transfer valuta.

Zašto baš BiH

Jedan od razloga zbog kojih je BiH izabrana kao mjesto za ove investiciju je i cijena električne energije. Kako ističu iz ove firme, osigurali su cijenu električne energije budu u rasponu od 0,11 feninga KM do 0,15 feninga KM po kilovat satu. Očekuju da će moći isposlovati još jeftiniju struju u budućnosti.

Drugi razlog je nizak porez na dobit u našoj zemlji od 10 posto. Za razliku od BiH, u Italiji je taj porez 27,8 posto.

Italijanski investitor se nada da će nakon što izgradi i postrojenje za proizvodnju električne energije, odnosno solarnu elektranu ili vjetroelektranu, dio energije koji ne uspije potrošiti na “rudarenje” prodati Elektroprivredi RS-a.

Cijene struje u Italiji po kilovat satu je 0,14 eura dok je prosjek u EU 0,11 eura. U BiH je cijena oko 0,07 eura po kilovat satu za privredne potrošače i cjenovno su sa BiH konkurentni jedino Srbija i Makedonija. Ovo će biti posebno važno jer na globalnom nivou kriptovalute potroše struje kao pojedine države poput Izraela. U naredih 12 mjeseci će potrošnja porasti na 150 Twh koliko je godišnja potrošnja struje u Holandiji.

Izvor: Faktor

Related posts