Jedva preživljavaju: Potrebna drva za sedmeročlanu porodicu Saliha Puškara iz Cazina

Sedmeročlana porodica 41-godišnjeg Saliha Puškara, ratnog vojnog invalida, živi u napuštenim halama koje su u vlasništvu firme Agrokomerc, u selu Vrelo kod Cazina, te preživljava sa 300 KM primanja, od čega pola novca se potroši na lijekove.

– “Trenutno su nam najpotrebnija drva jer ide zima, a mi nemamo dovoljno drva, pa se bojimo za našu djecu”, kaže Puškar, koji je u proteklom ratu ostao invalid u desnu nogu, a do prije dvije godine, zbog šećerne bolesti, morao je da odsječe lijevu nogu, pa je sada trajno u invalidskim kolicima.

Salih živi sa suprugom Safetom i petero maloljetne djece, od kojih troje ide u osnovnu školu. Ova porodica ima oko 300 KM mjesečnih primanja, 200 KM invalidnine i 100 KM od Centra za socijalni rad, ali to nije dovoljno jer pola novca se potroši na lijekove.

– “Iako imamo primanja oko 300 KM, to nam ne može biti dovoljno jer veći dio tog novca se potroši na uzimanje lijekova, ali i za plaćanje prijevoza za odlazak u bolnicu. I žena mi je bolesna, ima epilepsiju i šećernu bolest”- priča nam Safet.

Osim mjesečnih primanja, porodici jedino pomognu dobri ljudi koji ih povremeno posjete i uruče životne namirnice. Ova porodica nema svoje kuće, pa žive u napuštenim halama firme Agrokomerc, čiji vlasnici su dopustili Salihu da tu živi sa svojom porodicom. U blizini hala nema kuća, pa tako da ova porodica nema komšija od kojih bi mogli očekivati neku pomoć.

Porodici Puškar može se pomoći uplatama na žiro račun otvoren kod BIK banke, broj 1980026001232024, ili posjetiti porodicu lično na adresi Vrelo kod Cazina, kod hala firme Agrokomerc. Porodica se također može kontaktirati na broj 061 312 063.

(Cazin.NET)

Related posts