Izetbegović otvoreno o “amanetu”, Radončiću, ljevici, obećanih 100.000 radnih mjesta

– Radi se o namjerno pogrešnom razumijevanju veoma jasnih i razumljivih stvari. Alija Izetbegović, i svi njegovi saborci, i svi mi njegovi politički nasljednici istrajavamo u borbi za suverenu BiH. I nikome nećemo predati niti jedan pedalj njenog teritorija niti suvereniteta. Ali su nam u odbrani tog suvereniteta potrebni prijatelji i saveznici. A naši prijatelji su i Turska, i SAD, i EU, i Njemačka, i Velika Britanija, i Francuska i mnoge druge države. Bošnjacima i BiH se nameće lažna dilema da moraju birati između ovih prijatelja, da prijateljstvo s Turskom isključuje prijateljstvo sa SAD i EU. To jednostavno nije tačno. Bili smo i ostat ćemo prijatelji sa svima koji se prijateljski odnose prema nama, koji nas poštuju i uvažavaju, koji nam pomažu da očuvamo i gradimo cjelovitu BiH i podržavaju nas na putu u EU i NATO, kazao je u intervjuu za Faktor Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, na pitanje da prokomentira reakcije na izjavu “o amanetu kojeg je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović na samrti ostavio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

– Dakle, nije Alija Izetbegović ostavio u amanet svom prijatelju Tayyipu Erdoganu Bosnu, nego mu je u amanet ostavio brigu za Bosnu. Obavezao ga da ovu zemlju, nakon Alijine smrti, ne zaboravi. Razumiju to Alijini i moji kritičari iz bošnjačkog korpusa veoma dobro, ali se prave da ne razumiju kako bi mogli da dižu dreku i da se, vrijeđajući prijateljsku Tursku i njenog predsjednika, ističu svoju navodno prozapadnu orijentaciju. To je, ustvari, često viđeno ulizičko duhovno podaništvo koje Zapad sigurno ne cijeni. Niko ne cijeni one koji sami sebe ne cijene, dodao je Izetbegović.

Na pitanje je li u nedavnom razgovoru s predsjednikom Erdoganom jedna od tema bio i autoput od Sarajeva do Beograda, te da li je definiran model finansiranja tog projekta, Izetbegović je kazao:

– Razgovarali smo o potencijalnoj trasi i modelima finansiranja. U BiH postoji pogrešna predodžba da će Turska besplatno izgraditi autoput. Turska je spremna pomoći i dati veoma povoljan kredit kako bi se izgradio autoput po modelu BOT, što znači da bi onaj ko ga izgradi koristio i naplaćivao autoput par decenija, a zatim ga predao državi. To će i odrediti buduću trasu. Frekvencija prometa prema Tuzli je desetostruko veća od one prema Podrinju i Sandžaku, i ona će očigledno odrediti izbor. To ne znači da se neće graditi brza cesta prema Višegradu i Sandžaku, jer i tu je Turska spremna da pomogne, a i Vlada FBiH je predložila modele izgradnje i finansiranja kroz rebalans budžeta za ovu godinu. Ako nam dežurni kočničari ne prirede još jednu opstrukciju, tunel Hranjen prema Goraždu bi se mogao graditi već idućeg proljeća.

O tome kako dana gleda na na odluku o uvođenju SBB-a u vlast i zašto je raskinuta koalicija sa Demokratskom frontom, lider SDA je kazao:

– Koaliciju je raskinuo DF, a raskid je uzrokovan nezrelim ponašanjem ministra Reufa Bajrovića, pa i Emira Suljagića. Ovaj dvojac je rasturio koaliciju, a zatim nastavio rasturati DF pa je istjeran iz stranke. To nas je uputilo na jedinu preostalu alternativu, Radončićev SBB. Nije bilo izbora. I ta koalicija bi funkcionirala, jer kadrovi SBB-a su u principu korektni i dobronamjerni, da nije došlo do naglog pada popularnosti SBB-a i gubitka glasova na lokalnim izborima 2016. Tad se Radončić vratio provjerenoj politici destrukcije, populizma i napada na SDA, kazao je Izetbegović i dodao:

– Općenito, kad su u pitanju izbori partnera, njih ne određuje SDA, već birači. Nemamo mi tu mnogo manevarskog prostora, to su poznati politički igrači Dodik, Čović, Radončić, i zna se šta s njima ide. Pokušali smo promijeniti paradigmu uvodeći DF i Savez za promjene, cijenim da su i oni trebali unijeti više truda i strpljenja.

Upravo SBB-u su date važne poluge u vlasti, a naročito se to odnosi na izgradnju cestovne infrastrukture. No, koalicija egzistira već dvije godine, a autoput sa šest traka, kojeg je obećavao predsjednik te stranke Fahrudin Radončić, još nije na vidiku. Na pitanje šta su koalicioni partneri uradili na ispunjavanju ovog, ali i drugih sličnih obećanja, Izetbegović je kazao:

– Očekivao sam da će Radončić i za državu graditi onako kao što je gradio za sebe. Da će graditi autoput, brze ceste, aerodrome, termoblokove. Prepustili smo mu ta ministarstva i direktorske pozicije kako bi imao potrebne poluge, dali smo mu svaku vrstu podrške. Rezultat je, za sada, nula. Ako krene u rušenje rebalansa budžeta, budžeta za iduću godinu, opstrukciju gradnje Bloka 7 u Tuzli, ako sruši akcize, tada će to biti minus, a ne nula.

– Slijedi usvajanje bitnih odluka, zakona, budžeta. Ako se Radončić upusti u opstrukcije koje će pogoditi građane Federacije BiH, a naročito kategorije poput boraca i penzionera, onda će sam sebi definitivno presuditi na idućim izborima. Narod je već odavno sit njegovih destrukcija, stalnih konflikata i zastoja koje proizvodi.

O špekulacijama da bi na idućim izborima predizbornu koaliciju trebali činiti SBB, Demokratska fronta i SDP, a čiji bi zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH bio upravo Fahrudin Radončić, Izetbegović je kazao:

– Ne vjerujem da će se lijevo orijentirane stranke upustiti u koaliranje sa SBB-om jer dobro poznaju vlastito članstvo i birače i znaju šta oni misle o Radončiću. Izgubili bi i oni i Radončić.

HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona će se uskoro naći pred Zastupničkim domom, SDA je najavila svoj prijedlog, SBB se drži po strani. Koji epilog možemo očekivati?

– Teško će se doći do rješenja. Atmosfera je loša, nema dovoljno komunikacije, stajališta su jako udaljena. Mada se čini da se radi o sitnicama, radi se o principima, o balansu građanskog i etničkog koji nije nimalo lako postići. SDA će imati prijedlog koji neće ići izvan okvira Ustava Federacije BiH, a to neće biti dovoljno HDZ-u, a oni u sprezi sa SNSD-om mogu zaustaviti svaki prijedlog u Domu naroda.

Optuživali su vas da “previše popuštate” Draganu Čoviću, dok on istovremeno sa Miloradom Dodikom radi na urušavanju države….

– Nisam popuštao, ali sam uložio truda u saradnju sa strankama koje su dobile jasnu većinsku podršku birača iz hrvatskog naroda u BiH. Time sam htio relaksirati odnose, pridobiti Hrvate za saradnju na bitnim reformskim i integracijskim procesima, da Bošnjaci ne sarađuju sa malim hrvatskim strankama koje nisu dobile većinsku podršku hrvatskog puka, da ih se time gura u zagrljaj Dodika itd. Dio ovog cilja je sigurno postignut, ali je ostala ta veza sa Dodikom koja zabrinjava. Saradnja nekih hrvatskih lidera sa nekim srpskim liderima koji teže podjeli BiH se desila par puta u posljednih četvrt stoljeća. I nije nam ništa dobro donijela, a najveći gubitnici su redovno bivali Hrvati.

Krajem mjeseca očekuje se presuda Ratku Mladiću, te Prliću i ostalima. Kako će epilozi tih procesa utjecati na budućnost BiH, ali i odnose u regionu?

– U prvi mah će biti prkosnih i inat-reakcija, ali istina i kakva-takva pravda će biti prihvaćene i donijet će relaksaciju na duže staze. I Srbija i Hrvatska su učestvovale u agresiji na BiH, pokušavale su ostvariti velikodržavne planove, to je tako, i od te istine ne vrijedi bježati. Bitno je da se iz počinjenih grešaka izvuku otrežnjujuće pouke i da se nipošto ne krene Mladićevim i Prlićevim stopama, jer će i novi pokušaji i novi akteri završiti isto kao i oni.

O gorućim pitanjima u odnosima sa Srbijom i Hrvatskom, Izetbegović kaža:

– U vezi Pelješkog mosta dogovoreno je da se rješenje pronađe u okviru međunarodnog prava, što podrazumijeva i UN Konvencije o pravu mora. Uvjeren sam da ćemo sa Hrvatskom doći do obostrano prihvatljivog rješenja. Sa Srbijom možemo riješiti pitanje granice bez ikakve razmjene teritorija. Vučić je pragmatičan čovjek i cijenim da će dati snažan doprinos da se postigne obostrano prihvatljivo rješenje.

Angažman prof. dr. Sebije Izetbegović u KCUS-u izaziva veliki interes javnosti. Donosi li taj angažman više štete nego koristi, kako stranci tako i njenom lideru?

– Ne, angažman hrabre osobe koja zna svoj posao i poznaje problem može donijeti samo opću, ali i korist stranci. Neko je morao zaustaviti nered i poboljšati odnos prema pacijentu u KCUS-u, presjeći koloplet interesa, rastrošnosti, sebičnosti i korupcije koji je KCUS doveo do 100 miliona KM duga. To ne mogu direktori koji mandat završavaju kao vlasnici jahte, ili vile u centru Sarajeva. Sadašnji menadžment Kliničkog centra je uveo red i disciplinu, ubrzao sve procese i smanjio liste čekanja, vratio nevjerovatnih 75 miliona duga, kazao je Izebegović i dodao:

– Naravno da ima otpora. Zato su otišli ljekari koji su željeli sjediti na dvije stolice, raditi u privatnoj praksi nauštrb posla u državnoj klinici za koji su plaćeni, preusmjeravati pacijente u svoje privatne klinike i imati privilegirane pacijente. Zamijenit će ih mlađi i posvećeniji poslu.

Generalna ocjena dosadašnjeg mandata aktuelne vlasti, prema Izetbegoviću je sljedeća:

– Ovaj, a vjerovatno i sljedeći mandat, će biti upamćeni kao vrijeme u kom se vodila rovovska borba između onih koji nastoje da izgrađuju BiH i zajedničku budućnost u njoj, da je pokrenu na putu prema EU i NATO-u, i onih koji nastoje da je razgrađuju i političkim sredstvima postignu neostvarene ratne ciljeve. Naivan je svako ko potcjenjuje referendume, udare na teritorijalni integritet, na sigurnosni i pravosudni sistem, glorificiranje i nagrađivanje ratnih zločinaca i ratnih, paradržavnih projekata. Uspjeh je zadržati stabilnost, sačuvati koalicije od raspada i postići pozitivne pomake u takvim okolnostima, spriječiti kolaps sistema.

– Krećemo se sporo, kao automobil koji ide uzbrdo sa povučenom ručnom kočnicom. Ali to je naš usud i naša stvarnost. Uvjeren sam da ćemo u ovom mandatu dobiti kandidatski status za članstvo u EU, da ćemo aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), te da će se porast BDP, industrijske proizvodnje, prikupljenih poreza, povećanja budžeta i povećanja broja zaposlenih mjeriti dvocifrenim brojkama u odnosu na dan kad su formirane vlade predvođene premijerima iz redova SDA. Moje obećanje o 100.000 novouposlenih u realnom sektoru u periodu od deset godina, već nakon četiri godine će biti ispunjeno sa minimalno 50 posto, dakle preko plana, kazao je između ostalog Izetbegović za Faktor.

Related posts