Izetbegović na tribini mladih SDA: Naš cilj je 2026. godina, tada ćemo završiti posao

U organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) Ilidža večeras je održana tribina “Uloga mladih u lokalnoj zajednici”, kojoj je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u obraćanju kazao kako su skupovi poput ovog, kojem je prisustvovalo oko 1.000 mladih članova SDA, potrebni, naročito zbog okolnosti u kojima se BiH nalazi.

– Kad neki odlaze, kad nosimo teške terete i kad je sa svih strana pritislo, oni u SDA koji to neće da nose sa nama, koji se izmiču, koji se bore u tom času za vlast, bolje je da odu. Bit ćemo jači. Neka im je sretno, a uvjerit ćete se, ako Bog da, da ćemo se time ojačati – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio na jučerašnji sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

– Rezultat tog sastanka je jedan dogovor, da ovaj posao koji traje 28 godina u sljedećih osam do deset godina, uz njihovu pomoć, završimo – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je da je SDA osnovana u maju prije 28 godina te da je i on kao omladinac stranke na prvom skupu u Holiday Innu pomagao u njegovoj organizaciji.

– Onda smo mi prošli razne etape, radili stvari koje se druge stranke nisu usuđivali da rade, otvorili demokratske procese kada se zbog toga moglo otići u zatvor, a onda organizirali odbranu kada je to izgledalo kao potpuno nemoguća misija, pa onda uspostavili vojni balans i onda pred kraj rata ta Armija više uopće bitke nije gubila, samo je napredovala, oslobađala. Imali smo snage da napravimo mir, kada smo ocijenili da je za to pravi čas, pa da napravimo reforme koje su objedinjavale i vojsku, obavještajni servis, da pravimo jedinstveni ekonomski prostor, da nađemo načina da vučemo te stvari naprijed. U tom periodu od 28 godina znalo se desiti da narod ponekad želi da proba i ove druge. Da Bogdom nije. Tad su nam napravili neke gafove poput asimetričnih rješenja u domovima naroda, rušenja Aprilskog paketa, rušenja reforme policije i slično – izjavio je predsjednik SDA.

Ciljevi za naredni period

One koji ne vole BiH, a žive u ovoj zemlji, već hvata panika, dodao je Izetbegović, te pokazuju znakove teške nervoze, a uz sve njihove otpore je u posljednje tri godine napravljen najveći iskorak od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Zahvaljujući našim načelnicima, poput Senaida Memića iz starije garde, Semira Efendića iz mlađe garde. Kad samo jednom godišnje dođete na Ilidžu, pa vidite šta se tu sve desi. Kad prođete kroz Novi Grad, pa vidite šta se sve izgradilo za pola godine ili godinu dana. Tako se to radilo i na nivou FBiH, na nivou države. Otvorila su se nova radna mjesta, radile su se reforme i sad se ustvari nalazimo na poziciji kada nema etapa više u toj postdejtonskoj obnovi. Ima samo zadnja faza i tu sam ja stvar jučer dogovarao sa Merkel, da u sljedećih osam do deset godina završimo posao. Kroz osam godina je BiH, ako Bog da, članica EU-a, članica NATO-a sa izgrađenom infrastrukturom za koju smo mi sada napravili i zakone, planove te osigurali sredstva – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je da se u BiH vidi perspektiva te da se cilj, a to je prosperitetna i razvijena država, već vidi.

– Vidi se ta zastavica, taj cilj. 2026. godina, zapamtite tu godinu. U tih sljedećih osam do deset godina, vi ćete zajedno sa nama starijima završiti taj posao i onda ga definitivno preuzeti – poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je izjavio da bi se životni standard građana i njihova kupovna moć mogla popraviti za 50 posto.

– Kada se napravi sinergija masovne izgradnje infrastrukture, investicija koje same po sebi dolaze samo ako imate mir i stabilnost, reformi, tada možete dobiti jednu pozitivnu spiralu tih međusobno povezanih procesa, koji će učiniti da se u ovu zemlju u sljedećih osam do deset godina ulije 15 milijardi KM u infrastrukturu, nove hotele, stanove, digitalizaciju. Smanjit će se nezaposlenost ispod 15 posto, povećati broj zaposlenih za sljedećih 150.000. Kad sam ja prije tri godine kazao da moramo proizvesti novih 100.000 za deset godina, neki su se time ismijavali. To je izgledalo nešto potpuno bombastično. Danas, kad smo pola tog posla uradili, više im nije smiješno. Ja vam danas kažem da mi moramo za sljedećih osam do deset godina proizvesti 150.000 do 200 hiljada novih radnih mjesta. Mi ćemo to uraditi – kazao je Izetbegović.

Prijatelji sa Zapada i Istoka

Naglasio je da je to dogovor sa prijateljima sa Zapada, koji će još jednom biti potvrđen sljedeće sedmice u Sofiji, kada će, kako je kazao, biti održan finalni dogovor o novoj strategiji za Zapadni Balkan. Uz prijatelje sa Zapada, Izetbegović je dodao i prijatelje BiH sa Istoka.

– Dolazi predsjednik Erdogan iduće nedjelje u Zetru. Našeg prijatelja nešto ne vole na Zapadu, a ima puno iskompleksiranih Bošnjaka koji ga ne vole i u ovoj zemlji. Šta je problem sa njim? Problem je to što je on jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo. Nisu im mrski muslimani koji su primitivni, neškolovani, koji im nisu konkurencija. Ali kada jedna Turska sa 20. mjesta se popne za deset godina na deseto mjesto kada je u pitanju ekonomski razvoj, kad jedno čudo prave, kad prave najveći aerodrom na svijetu, kad nosi terete unutarnjeg terorizma, unutarnjeg rata i svih onih ratova koje ima oko svojih granica i kad ima tri miliona izbjeglica te skrbi o njima, takav čovjek im ide na nerve. Mi ćemo mu pokazati da ima i prijatelje, da ima i onih koji su ponosni na njega – poručio je predsjednik SDA.

Izetbegović je dodao da će se sa Erdoganom naredne nedjelje dogovoriti model finansiranja autoputa prema Beogradu preko Tuzle i nazad, preko Višegrada, sa krakom za Novi Pazar. Mladim članovima SDA je poručio da, kada im neko kaže da su ovi planovi nerealni, pokažu slike u posljednjim decenijama.

– Neka se malo vrate 35 godina unazad. Sarajevski proces. Sjede politički autsajderi za koje prvi put u životu čuju. Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić i tako dalje. Narod prvi put čuo za njih. Pa nek uzmu slike pet ili šest godina iza toga. Nije više zatvorenik nego predsjednik jer čovjek, kažu, snuje, a Bog određuje. Pa nek uzmu malo slike kako je to izgledalo kada su se momci u patikama sa improviziranim puškama suprostavili četvrtoj vojnoj sili u Evropi, pa nek onda uzmu slike kroz tri godine na šta to liči. Pa neka uporede plaću, izgradnju od prije 20 godina, 20 godina ili pet godina. Pogledajte slike srušenog Sarajeva ili Mostara, pa ovog sada. Ili samo ove Ilidže. Nek ih uporede i sve će im biti rečeno. Ima ona koju su Obama i Clintonovi koristili, a to je “da, mi možemo”. I mi možemo reći: “Da, i mi itekako možemo”. Kad smo to sve mogli 28 godina teških iza nas, za ovih osam godina ovo je ravnica, ovo nije ništa. Mi ćemo završiti posao, zajedno sa vama – zaključio je Izetbegović.

Prisutnima su se, također, obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Ilidža Fikret Prevljak te načelnici općina Ilidža i Novi Grad, Senaid Memić i Semir Efendić.

faktor.ba

Related posts