Izetbegović istakao ko ima najveće zasluge što je državna imovina u RS-u sačuvana

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović istakao je imena osoba koje smatra najzaslužnijim, koje su radile na tome da se na Ustavnom sudu dokaže da je član Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske neustavan, čime se državno zemljište pokušalo prisvojiti kao entitetsko.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je na dvodnevnoj sjednici da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Na temelju apelacije sedam delegata u Vijeću naroda RS, Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim član entitetskog zakona kojim su vlasti RS pokušale prisvojiti javno poljoprivredno zemljište kao državnu imovinu.

U obrazloženju ove odluke Ustavni sud je naveo da je ovakav zakon protivan odredbama Ustava BiH, kojim je utvrđena isključiva nadležnost države u raspolaganju državnom imovinom, uključujući i javno poljoprivredno zemljište.

“Proteklih dana je u javnosti bilo puno informacija o značaju ove odluke Ustavnog suda, ali su u tim vijestima malo ili nikako spominjana imena ljudi koji su zaslužni za nju”, naveo je Izetbegović. Zato želim uputiti čestitke sedmorici delegata koji su izradili i uputili ovu apelaciju i omogućili veliku pravnu pobjedu za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane”, poručio je Izetbegović. A to su:

1. Dževad Mahmutović
2. Džemaludin Šabanović
3. Muris Čirkić
4. Alija Tabaković
5. Mihnet Okić
6. Faruk Đozić
7. Ahmet Čirkić

Prema mišljenju Ustavnog suda, pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi s tim između državnih i entitetskih organa, treba regulisati zakonom koji će biti donesen na nivou BiH, jer su ta pitanja, na osnovu navedenih odredbi Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti BiH.

Izvor: Klix.ba

Related posts