Ivanić nakon sastanka u Banjoj Luci: Ne napuštamo institucije BiH, ratna retorika nam ne treba

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se javnosti nakon održanih konsultacija s predstavnicima srpskog naroda u institucijama BiH zajedno s ministrom Mirkom Šarovićem, gdje su poručili da BiH neće priznati Kosovo te da je izjava koja je uzburkala javnost ustvari lično mišljenje Bakira Izetbegovića.

“Savez za promjene je saglasan. Dok smo mi u vlasti priznanja Kosova neće biti, neki mogu imati svoje želje, ali to se neće desiti. BiH neće priznati Kosovo i za to nema šansi. Retorika kojom se prijeti ratom je stvar koja nas vraća u 90-e godine i to osuđujemo. Interes nam je mir, prošlo je vrijeme sukoba. BiH tone u jednu krizu i ta je kriza uslovljena lošim odnosima unutar FBiH. Bilo kakvo ulaženje u sukobe s naše strane je nedopustivo. Partneri u FBiH sami moraju riješiti te probleme. Naša obaveza je da osiguramo mir”, kazao je Ivanić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH (SDS) Mirko Šarović je kazao da današnji sastanak ne znači da će srpski predstavnici napustiti institucije BiH i da o tome uopće nije razgovarano.

“Privatna izjava Bakira Izetbegovića o Kosovu nema šanse da postane realnost. Ukoliko bude potrebe izvršit ćemo konsultacije i sa zvaničnicima u Srbiji, ali stav BiH o tom pitanju je jasan. Svemu ovome treba suprotstaviti politiku razuma”, poručio je Ivanić.

Podsjećamo, zbog nedolaska parlamentaraca i ministara iz Saveza za promjene danas su otkazane sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Savez za promjene u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima šest zastupnika i to Aleksandru Pandurević, Borislava Bojića, Mladena Bosića, Nenada Lalića, Momčila Novakovića i Jovana Vukovljaka.

Ova koalicija političkih stranaka u Vijeću ministara BiH ima ministra vanjskih poslova Igora Crnadka, ministra sigurnosti Dragana Mektića i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića.

Related posts