Istraživanja pokazala: Automobili parkirani na suncu postižu smrtonosne temperature

Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva djece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a naučnici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stepeni Celzija nakon samo sat, a to može dovesti do toplotnog udara, tvrde naučnici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stepeni kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati.

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila izuzetno brzo zagrijavaju, a nakon sat temperatura iznad 47 stepeni zabilježena je u svim automobilima.

U hladu je prosječna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature.

Naučnici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagriju na temperaturu od 52 stepena nakon sat, a kontrolne ploče do 69 stepeni.

Istraživanje je pokazalo da čak “i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete”, rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a.

Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem, dodala je Selover.

Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stepeni, istaknuvši kako neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe.

Izvor: Index.hr

Related posts