INTERVJU: Šemsudin Dedić: Ne obaziremo se na kafanske tračeve i izmišljene krize u USK

Šemsudin Dedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona (USK), u intervjuu za Faktor govori o stanju u vlasti u USK i dešavanjima u stranci u općinama u kojima su uvedena povjereništva. Također, komentira tvrdnje da je Bosanska krajina zaboravljena i zapostavljena kada se radi o izdvajanjima sa viših nivoa vlasti te otkriva ko je od kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH dobio najviše glasova u USK.

Protekle godine, odnosno period od posljednjih općih izbora obilježile su krize vlasti u USK. Kakva je trenutna situacija u Skupštini i Vladi, kako funkcioniraju i postoji li stabilna većina koja može donositi odluke?

– Ja sam na čelo Kantonalnog odbora došao u veoma teškom trenutku početkom 2016 godine. Situacija u stranci je bila loša. Te 2016. raskinuta je koalicija sa A-SDA. Mijenjali smo kantonalnog premijera. Uslijedilo je nekoliko rekonstrukcija Vlade. Klub u Skupštini USK nije djelovao jedinstveno. Nakon lokalnih izbora morali smo uvesti tri povjereništva i sastav jednog, u Bužimu, smo čak i mijenjali.

Ipak, danas je sve ovo iza nas, pa čak i možemo reći da je USK postao “najmirniji” kanton. Imamo jednu stabilnu manjinsku Vladu koja redovno dobija podršku Skupštine. Vidjeli ste da za razliku od prošlih godina ni kantonalni budžet nije bio neka velika tema. Premijer Rošić je održao konsultacije sa svim parlamentarnim strankama i na kraju budžet je usvojen bez posebnih rasprava.

Mislim da građani USK vape upravo za stabilnošću i ne žele svaki dan slušati spinove o nekim izmišljenim krizama. Stabilnost i napredak je ono što im SDA nudi. Opozicija se, kao i inače, opredijelila za konstantno širenje panike, dezinformacija i generalno za negativnu kampanju. Stalno se širi špekulacije o nekoj većini, ali od toga za sada, osim par kafanskih sijela, Krajišnici nisu vidjeli ništa.

Ovo nije moj način rada, nikad nije bio i neće ni postati.

Puno se govorilo u protekom periodu o stanju unutar SDA na kantonu. U tri odbora je uvedeno povjereništvo. Kako SDA stoji u Krajini pred predstojeće Opće izbore?

– Mislim da se u Krajini svim strankama zajedno ne posvećuje toliko pažnje koliko se je posvećuje SDA. Ko je s kim dobar, ko se s kim sreo: to su svakodnevne teme naših lokalnih portala. Jako se često pokušavaju izazvati vještačke krize u našim redovima, pogotovo otkad je svima postalo jasno da tih podjela od prije godinu dana više nema.

Ja sam uvijek bio protiv toga da se obaziremo na ovu vrstu igre, a kamoli da ulazimo u nju. Jednostavno, mi smo stranka vlasti, na nama je velika odgovornost i veliki posao. To nam ne ostavlja vremena za kafanske tračeve. Imate na kantonu ljude koji za te tračeve žive i to je njihov problem. Rezultati našeg rada na kantonalnom i federalnom nivou su mjerljivi i oni će govoriti sami za sebe.

Naravno, kao u svakoj stranci, ima u SDA pojedinaca koji se vode ličnim interesom. Rješenje tog problema je veoma jednostavno: oni se neće naći na listama. To sam i rekao na jednoj od sjednica Kantonalnog odbora.

Ja sam timski igrač i očekujem od mojih članova timski rad, rad za opće a ne za lično dobro.

Najviše problem, čini se, bilo je u OO Bužim, gdje je bivše rukovodstvo napustilo stranku i prešlo u SBB. Da li je stanje u SDA konsolidirano nakon toga.? Ima li SDA i dalje podršku među narodom u ovoj općini?

– Mislim da je iz današnje perspektive jasno da situacija u Bužimu nije baš onakva kakvom su je u medijima pokušavali predstaviti bivši rukovodioci stranke u ovoj općini.

Prije svega, bivši načelnik a sada predsjednik SBB-a u Bužimu je SDA koristio za svoje lične interese i nije imao sluha za potreba običnih građana. Ili kako on kaže ili nikako. Ovo je na vlastitoj koži osjetila, naprimjer, porodica legendarnog generala Izeta Nanića.

Čim je Agan Bunić prešao u SBB odmah su se unutarstranački lomovi prenijeli na ovu stranku, gdje je već stvorio grupu koja radi isključivo na tome da sebi osigura mjesto na listama. Sad kad to vidite mislim da je jasno ko je bio faktor podjela, a ko je htio smiriti tenzije.

Osim toga, pogledajte šta se dogodilo sa vijećnicima koji su otišli zajedno sa njim. Neki su otišli u SBB, neki pak redovno dolaze na naše stranačke tribine.

Novinski naslovi o “nestanku” SDA u Bužimu bili su dakle pretjerani.

Percepcija u Krajini je da je ovaj dio BiH zaboravljen i zaspostavljen od viših nivoa vlasti, da se ne ulaže, ne gradi… Da li je to istina? Šta je vlast u FBiH, čiji ste i vi dio, uradila za Krajinu u protekle 4 godine?

– Teza o zapostavljenosti Krajine je postala neko opće mjesto u generalnoj percepciji Krajišnika. Da, jesmo fizički udaljeni, no kad malo pažljivije pogledate naprimijer budžet Federacije za ovu godinu, vidjet ćete da je jedino naš kanton reprezentiran direktno u pojedinim budžetskim stavkama. U osposobljavanje aerodroma Golubić vjeruju danas i naveći skeptici. Željeznice Federacije su već objavile red vožnje brzog voza Sarajevo-Bihać. Ja lično kao ministar poljoprivrede redovno trpim napade da čak četvrtina budžeta za poljoprivredu ide u Unsko-sanski kanton.

Projekata koji se nude našim općinama ima napretek. Drugo je pitanje jesu li lokalne zajednice dovoljno aktivne u njihovom iskorištavanju. Neke jesu, neke više vole da kukaju i politiziraju pitanje podrške viših nivoa vlasti. No, mislim da je i ova priča pomalo prevaziđena i da taj jedinstveni front protiv Kantona i Federacije više ne postoji. Ja lično imam jako pozitivna iskustva s našim načelnicima koji dolaze iz drugih stranaka što će vam sigurno potvrditi, naprimjer, Šuhret Fazlić ili Zikrija Duraković.

I za kraj, ko je osoba ili osobe za koje KO SDA USK smatra da bi bile najbolje rješenje za ulazak u Predsjedništvo BiH, odnosno ko je iz SDA zvanično predložen?

– Najviše glasova u Krajini su dobila tri prvoplasirana kandidata a to su Denis Zvizdić, Šefik Džaferović i Safet Softić. Svako od njih ima državničke kvalitete i uvjeren sam da će Krajišnici, bez obzira na konačni izbor stranke, upravo kandidatu SDA pružiti najveću podršku.

Izvor: Faktor

Related posts