INSPEKCIJSKI NADZOR U USK: U 18 izvršenih kontrola utvrđeno 14 nepravilnosti

Porezna uprava Federacije BiH 10. aprila ove godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila je 220 inspekcijskih nadzora. Obuhvaćeni su bili porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 67 neprijavljenih radnika, 14 objekata u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 66 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 21 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 40 objekata i izdato 129 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 330.220KM. Kontrole su vršene i na prostoru Unsko-sanskog kantona i to općine sa većim brojem poreznih obveznika, Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ. U 18 izvršenih kontrola utvrđeno je 14 nepravilnosti.

Kako nam je kazao Elvis Mulalić, šef odsjeka za inspekcijski nadzor PU, tri su objekta zapečaćena, zatečeno je šest neprijavljenih radnika, a u devet slučajeva je izdat prekršajni nalog zbog neevidentiranja prometa u skladu sa fiskalnim sistemom. Izdato je ukupno petnaest prekršajnih naloga, a visina novčanih kazni bila je 42.700 KM.

Porezna uzprava Federacije Bosne i Hercegvoine kontinuirano vrši kontrole poreznih obvetnika. Inspektori Porezne uprava Kantonalnog ureda Bihać u posljenjih šest mjeseci izvršili su 143 kontrole. Pokazatelji su takvi da su u ovih šest mjeseci u 98 kontrola utvrđene neporavilnosti po svim segmentima. Rad bez odobrenja 15 slučajeva, neprijavljenih radnja 48, bez fiskalnog uređaja bilo je 11 poreznih obveznika. Fiskalne račune u skladu sa zakonom nije izdavao 71 obveznik, 25 je zapečećenih objekat , a broj izdatih prekršajnih naloga je u ovom period 110, dok je visina novčanih kazni 310.000 KM.
Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. Takođe pozivaju i radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Sve pristigle prijave tretirat će se u skladu sa nadležnostima i raspoloživim kapacitetima i poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

rtvusk

Related posts