Incident ispred zgrade suda u Hagu Podrška Mladiću, donio zastavu Srbije

DEN HAAG (AA) – Uoči izricanja presude haškom optuženiku Ratku Mladiću ispred zgrade suda u Hagu jutros je došlo do incidenta kada se ispred žrtava pojavio muškarac koji je nosio srbijansku zastavu, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Zastavu muškarcu je pokušala oduzeti predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, a potom je reagovala policija koja je smirila situaciju.

Hasečić je nakon incidenta izjavila da je “žalosno i tužno da se danas pred Haškim sudom veliča genocid, agresija, masovna silovanja nesrpskih žena, posebno Bošnjakinja. Ja sam jedna od tih hiljada silovanih žena”.

Bivši logoraši iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, predstavnici udruženja žrtava kao i porodice ubijenih od jutarnjih sati pristižu pred zgradu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu gdje će danas biti izrečena prvostepena presuda bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini ‘90-ih godina.

Nakon više od dvije decenije od rata u BiH porodice žrtava se nadaju da će današnjom presudom pravda, koliko toliko, biti zadovoljena.

Članovi porodica žrtava nalaze se pred zgradom Haškog trubunala noseći transparente s porukama “kriv za sve” i fotografijama Mladića uz poruku “pravda za sve žrtve”.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine, a optužnica Haškog tužilaštva ga tereti po 11 tačaka, od kojih se dvije odnose na genocid.

Incident u Haagu

Jutros je u Haagu došlo do manjeg incidenta kada je mladić uzvikivao da je Ratko Mladić heroj i razvio srpsku zastavu, koju je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata“ pokušala da mu uzme. Tada je došlo do naguravanja, a intervenisala je i policija.

Gepostet von federalna.ba am Mittwoch, 22. November 2017

Related posts