I Bosanska Krupa vidi šansu u turizmu

S krajem ljeta prorijedile su i posjete turista USK. Veći objekti sa dužom tradicijom u pružanju takvih usluga sumiraju sezonu, ali se i polako već pripremaju za narednu.

Uz Nacionalni park Una, koji Bihać svrstava u sam vrh turističke ponude, i manje sredine u turizmu vide svoju razvojnu šansu.

Bosanska Krupa uz ulaganja uglavnom privatnih ugostitelja i vlasnika objekata za smještaj, uz prirodne ljepote, postaje tako destinacija koju obavezno treba posjetiti.

Pored općinskih ulaganja u infrastrukturu, privatna inicijativa najvećim postotkom doprinosi i ljepše uređenom gradu, ali i novoizgrađenim smještajnim objektima. Iako je sezona bila nešto lošija od prethodne broj dolazaka potvrđuje Bosansku Krupu kao nezaobilaznu destinaciju za sve koji posjete USK, kaže načelnik Općine Armin Halitović.

„Imamo resurse koje treba pretvoriti u kapacitete, za što trebaju sredstva,općina je uređivala igrališta, izletišta i infrastrukturu, a privatni sektor ulaze sve više u turističke kapacitete. te postajemo konkurenti“, kaže načelnik.

Male Ade u samom centru grada, te privatni objekti koji uz uživanje u prirodi i Uni, nude i autohotnu gastronomsku ponudu van grada, privlače ve one koji žele odmor.U jednom od privatnih objekata koji je s radom počeo tek ovog ljeta zadovoljni su posjetom.

„Mi smo 25. juna dobili rješenje za usluge hotela noćenje s doručkom i bez oglašavanja, a s obzirom na to da je turizam razvijen u Bosanskoj Krupi imali smo dosta gostiju“, kaže Izet Balkić, vlasnik hotela.

Ono što je najveći problem s kojim se suočavaju ugostitelji i vlasnici hotela je nedostatak radne snage što je posljedica odlaska stanovništva. Poslodavci ističu i to da ih država što hitnije mora rastretiti različitih nameta, a pogotovo doprinosa na plaće.

Uz sezonu koja prekratko traje, za privrednike koji rade u turizmu za preživjeti ostatak godine potrebno je veliko umijeće. Mnogi od njih zato se okreću drugim djelatnostima koje rade cijelu godinu.

Bez aktivnije pomoći države zasad pretvaranje potencijala u kapacitete ipak ide sporo.

Related posts