“Hrvatsku šestorku” u srijedu očekuje konačna presuda

Predsjedavajući Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius, ujedno i predsjednik MKSJ-a, u srijedu, 29. novembra, izreći će konačnu presudu u predmetu “Jadranko Prlić i drugi”.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” i ostali osuđeni u ovom predmetu (Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pusić) u prvostepenom postupku osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

U Žalbenom vijeću, osim Agiusa, još su i sudije Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto.

Predsjedavajući Agius (Malta) na funkciju predsjednika Haškog suda imenovan je 2015. godine kada je na toj dužnosti naslijedio Theodora Merona (SAD).

Od 2011. do 2015. Agius je obavljao dužnost potpredsjednika MKSJ i sudije Žalbenog veća MKSJ-a i MKSR. Prvi put je izabran za sudiju Međunarodnog suda 2001. godine, a mandat mu je obnovljen 2004. godine.

Od 2003. do 2010. godine bio je predsjedavajući sudija u Pretresnom vijeću II MKSJ i u tom periodu predsjedavao u suđenjima Radoslavu Brđaninu, bivšem predsjedniku Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina (ARK), kojem je nakon okončanja suđenja izrečeno 30 godina zatvora.

Agius je sudio i u predmetu Nasera Orića, kojeg je Haški tribunal 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici, a sudio je i u predmetu “Popović i drugi”. Vujadin Popović, bivši načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

Sudija Theodor Meron obavljao je funkciju predsjednika Međunarodnog suda u četiri mandata. Prvi put je izabran za predsjednika 2003., a te godine je i reizabran. Nakon toga je izabran u dva uzastopna mandata na funkciju predsjednika MKSJ te je tu dužnost obavljao od 2011. do 2015. godine.

Trenutno obavlja funkciju predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Na taj položaj prvi put imenovao ga je generalni sekretar Ujedinjenih nacija 2012. godine, a 2016. godine imenovan je na novi mandat na funkciji predsjednika Mehanizma.

Otkako ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala za sudiju MKSJ u martu 2001. godine sudija Theodor Meron raspoređen je u Žalbeno vijeće koje zasjeda u žalbenim predmetima pred MKSJ i Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (MKSR).

Sudija Liu Daqun iz Kine, ujedno potpredsjednik MKSJ-a, za sudiju MKSJ-a imenovan je 2000. godine. Od 2001. do 2005. godine, sudija Liu je bio predsjedavajući sudija Pretresnog veća I, koje je, između ostalih, postupalo u predmetu “Naletilić i Martinović”.

Haški tribunal osudio je Mladena Naletilića i Vinka Martinovića za nehumano postupanje protiv zatvorenika, mučenje i ubistva, te pljačku imovine u selima Doljani, Sovići, Mostaru i koncentracionom logoru Heliodrom. Naletilić je osuđen na 20, a Martinović na 18 godina zatvora.

U slučaju “Blagojević i Jokić” također je sudio sudac Daqun, ali je Vidoje Blagojević, bivši komandant Bratunačke brigade Vojske RS, pušten na prijevremenu slobodu nakon odslužene dvije trećine petnaestogodišnje zatvorske kazne zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida.

Odluku o prijevremenom oslobađanju donio je sudac Meron.

Kineski sudac Daqun sudio je i u slučaju Sefera Halilovića, bivšeg komandanta Armije BiH kojeg je MKSJ oslobodio optužbi i odgovornosti za masakr nad hrvatskim civilima u Bosni i Hercegovini.

Sudija Liu od 2005. godine radi na žalbenim predmetima MKSJ-a i MKSR-a i predsjedavao je u postupku u predmetu “Šainović i drugi” pred MKSJ. Sudija Liu je bio član žalbenog vijeća u tri žalbena predmeta pred MKSJ (Stanišić i Simatović te Stanišić i Župljanin), a sada i u predmetu “Prlić i drugi”.

Talijanski sudac Fausto Pocar, obavljao je dužnost predsjednika Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju od 2005. do 2008. godine. Sudac Pocar je sudac Međunarodnog suda od 2000. godine.

Od imenovanja za suca MKSJ-a bio je član Raspravnog vijeća u kojem je zasjedao u prvom predmetu koji se bavio silovanjem kao zločinom protiv čovječnosti, a kasnije Žalbenog vijeća Međunarodnog suda, čiji je i danas član. U žalbenim postupcima, sudjelovao je u donošenju pravomoćnih presuda u nekoliko predmeta pred MKSJ-om i MKSR-om.

Sudija Bakone Justice Moloto (Južna Afrika), sudija je u MKSJ-u od 2005. godine. Sudio je bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, pomaganje opsade Sarajeva i pokolja u Srebrenici te nekažnjavanja raketiranja Zagreba.

Perišić je u žalbenom postupku 28. februara 2013. godine oslobođen krivnje po svim tačkama optužnice i pušten na slobodu.

Ovi suci objavit će u srijedu konačnu odluku u slučaju “Prlić i drugi”. Pretresno vijeće izreklo je 29. maja 2013. godine prvostepenu presudu kada je Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković su osuđeni na po 20 godina zatvora, a Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora dok je Berislav Pusić osuđen na 10 godina zatvora.

Prlić je tada osuđen za brojne zločine koje su počinili pripadnici oružanih snaga Hrvatske zajednice (kasnije Republike Herceg-Bosne). U prvostepenoj presudi navodi se da je Prlić znao za teške uvjete u kojima su uhapšeni muslimani držani u zatočeništvu u zatvorima u Dretelju, Gabeli i na Heliodromu.

Related posts