Hrvatska vlada Vučića nazvala “jalovim provokatorom”

Hrvatska je vlada u ponedjeljak kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti istorijske činjenice ocijenila izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije ‘šahovnica’ koje ondje nikada nije bilo.

“Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni istorjske činjenice”, saopštili su Banski dvori.

Hrvatska vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je istorijska činjenica “da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima”.

“Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin”, kaže se.

“Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti”, naglašava vlada.

“Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije ‘najbolje namjere’, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena”, smatraju Banski dvori.

“Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa”, zaključuje se u saopštenju.

Vučić je u nedjelju na mitingu na Kosovu ustvrdio da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio “veliki lider”.

“Ali mu želje nisu bile realne”, nastavio je Vučić, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. “Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša”, naglasio je.

Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se “danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko”, javlja Hina.

Related posts