Hrvatska upozorena da njeni policajci bez dozvole ulaze u BiH

Ambasadoru Saboliću je skrenuta pažnja da u rejonu Bosanske krajine službenici MUP-a Republike Hrvatske naoružani ulaze na teritoriju BiH, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu”, kazali su Komšićevi savjetnici.

Nedugo zatim, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u izjavi za medije kazao da postoje snimci koji potvrđuju takve navode, zbog čega je informacija proslijeđena Predsjedništvu BiH koje je nadležno za vanjsku politiku.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić za Klix.ba je rekao da njegova agencija ne posjeduje takve snimke, jer bi u protivnom pokrenuli istragu. On je podsjetio na problem koji trebaju riješiti BiH i Hrvatska, a to je precizno utvrđivanje granice između ove dvije države. Nepostojanje takvog sporazuma i utvrđene granice predstavlja dodatni problem za policijske službenike.

Ranije je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić optužio Hrvatsku da njeni policajci bez dozvole ulaze na područje BiH kako bi sa svoje teritorije izbacili ilegalne migrante i vratili ih u BiH.

Dok se “koplja lome” na podijeli nadležnosti i prebacivanju odgovornosti zbog politike, hiljade migranata se nalazi na području sjeverozapada BiH. Njihova namjera je samo jedna – preći u Hrvatsku i krenuti dalje ka zemljama Zapadne Evrope. Istovremeno, vlasti u Unsko-sanskom kantonu upozoravaju da pritisak zbog migrantske krize postaje pretežak.

Kako saznajemo,praksa vraćanja ilegalnih migranata iz Hrvatske u BiH nije ništa novo i provodi se prema nepisanom dogovoru, na isti način kao što i BiH ilegalne migrante vraća u Srbiju ukoliko ih zatekne u pograničnom prostoru.

Podsjetimo da je švicarska javna televizija objavila 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i odgovornosti švicarskih vlasti za to što Švicarska kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike pushbacka koju provode hrvatske vlasti.

U tom prilogu prikazani su snimci s hrvatsko-bosanske granice i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku, što je protuzakonito. Čovjek koji živi blizu zelene granice s Hrvatskom za SRF je ispričao kako često čuje i pucnjeve i da je više puta svjedočio tome da hrvatska policija protjeruje migrante u BiH.

Prema procjenama svjedoka na terenu, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku 40-50 ljudi, kršeći tako njihova ljudska prava.

Izvor: Klix.ba

Related posts