Hrvatska sutra o sankcijama Rusiji: Između EU i Putina

Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković za ponedjeljak najavio sastanak državnog vrha na temu eventualnog uvođenja sankcija Rusiji i ponovljenog poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, situacija u toj zemlji se poredi sa onom, kada je nakon više razmijenjenih nota, šefica države u posjetu pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Andrej Plenković je to negirao i novinarima u Briselu rekao da ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu spoljnu politiku i da na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njenog kontinuiranog dijaloga s ruskim čelnikom.

Naravno da ne”, rekao je Plenković odgovrajući na pitanje postoji li dualnost u hrvatskoj spoljnoj politici s obzirom na to da je Savjet Evrope, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo vjerovatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom na Sergeja Skripalja u Engleskoj, a istovremeno je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala Putina da posjeti Hrvatsku.

“Mi smo ovdje u multilateralnom tijelu – Evropskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Solzberiju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriji EU, članice NATO-a i stalne članice Savjet bezbjednosti”, rekao je hrvatski premijer, piše riječki Novi list.

Dodao je da te stvari u bezbjednosnom pogledu niko od partnera ili saveznica ne može da ignoriše.

“Zato je ova politička poruka stav svih članica EU i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan”, rekao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je poziv ruskom predsjedniku duo tog zajedničkog dogovora koji je usaglašen u EU da Rusija vrlo vjerovatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio juče, kada je rekao da je riječ o kontinuitetu dijaloga Kolinde Grabar Kitarović i Vladimira Putina.

Na insistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada razmijenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda je uslijedio poziv predsjedniku Srbije da posjeti Hrvatsku, Plenković je odgovorio da nema obrasca, prenosi Tanjug.

“Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio juče i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovdje u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti”, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je, naime, noćas u Briselu, najavio da će se u ponedjeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost sa Velikom Britanijom.

Upitan da li će na sastanku biti hrvatska predsjednica, Plenković je rekao da će se s njom čuti danas.

“Razgovaraćemo. Koliko shvatam ona ima obavezu odlaska u Karlovačku županiju. Čućemo se danas i dogovoriti sastanak”, rekao je Plenković.

(Vijesti.ba)

Related posts