GRANIČNA POLICIJA BIH OBILJEŽILA 19. GODIŠNJICU, ZLATNA ZNAČKA ZA KOMANDIRA JEDINICE GRANIČNE POLICIJE IZAČIĆ

Povodom Dana i 19. godišnjice Granične policije BiH u Glavnom uredu u Sarajevu, 6. juna 2019. godine, upriličena je prigodna svečanost. Prisutnima su se obratili direktor GPBiH Zoran Galić i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. Na svečanoj ceremoniji, uručena su priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima.

Obraćajući se prisutnima, direktor Galić je kazao da je GPBiH izrasla u prepoznatljivu, organizacijski i funkcionalno, stabilnu agenciju bez obzira na sve poteškoće te da je i dalje najveći problem ove agencije kadrovska nepopunjenost i nedostatak materijalno-tehničkih sredstava.

„Jedan od najvećih izazova su ilegalne migracije, koje će još duže vrijeme zaokupljati našu pozornost. Kad kažem našu, tu ne mislim samo na pozornost ove Agencije, već  čitavog bosanskohercegovačkog društva. Ne umanjujući našu ulogu i odgovornost u ovoj situaciji, često sam ukazivao kako se radi o globalnom problemu koji se ne može izolirano promatrati.

Odgovorno tvrdim da bez suradnje svih na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, bez suradnje sa susjedima i u regiji, a posebno bez suradnje s Europskom unijom, nećemo moći prikladno odgovoriti ovom izazovu. Mi, praktično s postojećim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, pokušavamo sanirati samo posljedice problema, a da uzrok nismo sami proizveli“, izjavio je direktor Galić prilikom obraćanja prisutnima, dodavši da je sve to dovelo do iscrpljivanja kapaciteta GPBiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić pripadnicima GPBiH čestitao je Dan GPBiH i kazao da uposlenici GPBiH svoj posao obavljaju dosta korektno u skladu s raspoloživim resursima.

„Morat će se resetovati državna politika prema ilegalnim migrantima. Ovaj problem nas prati već drugu godinu i do danas je broj ilegalnih migranata duplo veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Veći fokus treba biti na međusobnoj saradnji svih policijskih agencija, saradnji sa susjednim zemljama i traženju rješenja“, rekao je Krešić.

Pohvale za posebne zasluge u radu i iskazani doprinos u podizanju ugleda GPBiH, direktor Galić uručio je državnoj službenici Zineti Zorlak iz Odsjeka za finansijske poslove te zaposlenicima Lazareli Novaković iz Terenskog ureda Sjeveroistok – Bijeljina i Tinu Zdilaru iz Operativnog centra Uprave za operacije GPBiH.

Na prijedlog direktora GPBiH, ministar sigurnosti BiH donio je rješenja o nagrađivanju policajaca i organizacijskih jedinica GPBiH. Na ceremoniji je pohvalnice za poseban doprinos, ostvarene rezultate rada i profesionalizam prilikom obavljanja poslova zamjenik ministra sigurnosti BiH uručio: Željku Divčiću iz Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu, Mirzi Zeremu i Nerminu Kadriću iz Centralnog istražnog ureda GPBiH, Senadu Sofradžiji iz JGP-a Višegrad i Jurici Ivankoviću iz Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Jug – Čapljina.

Srebrene policijske značke Mijo Krešić uručio je Spomenki Markulj, šefici Odsjeka za istrage u Centralnom istražnom uredu, Bojanu Petroviću iz Ureda za strateško planiranje i evropske integracije, Igoru Kajtezu v.d. komandira  JGP-a Gradiška, Draganu Matoviću iz JGP-a Hum, Edinu Mulaomeroviću iz Centralnog istražnog ureda i Emiru Kulagliću iz JGP-a Aerodrom Sarajevo.

Zlatne policijske značke dodijeljene su Armanu Midžiću, komandiru Jedinice granične policije Izačić, Ivici Sablji, pomoćniku komandira za istrage JGP-a Gorica i Mikiju Budinčiću,  iz Centralnog istražnog ureda.

Kolektivna nagrada Zastava Ministarstva sigurnosti BiH dodijeljena je Jedinici granične policije Bijeljina, a Reljefni grb JGP-u Dobrljin.

Svečanosti obilježavanja Dana GPBiH prisustvovali su rukovodioci osnovnih organizacijskih jedinica i nagrađeni službenici GPBiH. Među gostima bili su predstavnici Tužilaštva BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Službe za poslove sa strancima BiH, neovisnih i nadzornih organa, policijskih i drugih agencija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, entitetskih i kantonalnih MUP-ova, kao i Ambasade Njemačke u BiH.

Related posts