Građani Bihaća zgroženi prizorima u blizini mjesta koje služi kao izletište: Leševi poubijanih pasa bačeni na gradsku deponiju Gorjevac

Građani Bihaća ogorčeni su jer se na deponiju Gorjevac u blizini grada već duže vrijeme bacaju ubijeni, izmasakrirani psi. Kulminaciju nezadovoljstva građana Bihaća, izazvao je prizor koji su zatekli prije nekoliko dana. Po deponiji, koja se inače nalazi na mjestu koje Bišćani koriste kao izletište, ponovo su ležali pobacani mrtvi psi.

Lovački meci

Prema riječima jedne od stanovnica Bihaća Lejle Adžemović, prizor je bio jeziv, a na leševima životinja bile su vidne rane nanesene nekim oštrim predmetom. Adžemović kaže da su ovakvi prizori česti.

– Na to mjesto ili se bacaju leševi ubijenih pasa, ili dovode živi psi koji su pokupili po gradu akcijama, ali dešava se da i nesavjesni građani tu ostave svoje pse – kaže Adžemović, dodajući da su pozvali i policiju, ali da im je rečeno da nisu nadležni za tu vrstu kriminala.

, dok roditelji u Sarajevu tvrde da djeca svakodnevno imaju priliku vidjeti kako se psi ubijaju na najnehumanije načine na ulici.

Da ni u Kantonu Sarajevo situacija nije bolja, potvrdila je Adela Čomić, iz Inicijative građana „Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja“.

– Tražimo od nadležnih institucija da se odmah obustavi svakodnevno nelegalno hvatanje i ubijanje pasa na ulicama. Traumatično je da nam djeca gledaju kako se ubijaju psi na najgore načine. Došli smo u situaciju da građani štite Zakon od ljudi koji treba da ga provode – istakla je ona, dodajući da je dio građana spreman pomoći hvatanju pasa koji bi bili smješteni u prihvatilište.

Uništenje parazita

Predsjednik udruženja Ekotim, Rijad Tikveš, upozorava da se svi takvi leševi tretiraju kao animalni otpad, te da bi takvo deponovanje moglo imati ozbiljne posljedice po stanovništvo.

– Mi u BiH nemamo spalionice za takve vrste otpada, ali praksa je da se iskopa rupa od dva do tri metra, tretira živim krečem kako bi se uništili potencijalni paraziti koji se nalaze u takvim vrstama otpada – pojasnio je on. – piše avaz.ba

Related posts