Frontex: Prelazi migranata u EU u padu, povećan migracijski pritisak prema BiH

Broj ilegalnih prijelaza granica na četirima glavnim rutama za Evropsku uniju opao je 43 posto tokom prvih sedam mjeseci godine, objavila je u ponedjeljak evropska agencija Frontex.

Agencija navodi kako glavna migracijska ruta na zapadnom Balkanu od Srbije do Mađarske i Hrvatske i dalje ima mali broj ilegalnih migranata.

Međutim, paralelna ruta preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i od Srbije do Bosne i Hercegovine, bilježi povećani migracijski pritisak, saopćio je Frontex.

Ukupni broj zabilježenih prijelaza bio je 73.500, prema Frontexu. U julu je broj prijelaza na glavnim migracijskim putevima prema EU iznosio 14.900, što je za 18 posto niže u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

Zapadnom mediteranskom migratornom rutom prošlo je više od polovine ukupnih prijelaza zabilježenih u julu, a u Španiji se broj migranata učetverostručio u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši brojku od 8.800 osoba.

Ukupno je na zapadno-mediteranskoj ruti zabilježeno 23.100 prijelaza, što je više nego dvostruko od prošle godine. Oko tri četvrtine migranata na ovoj ruti dolazi iz područja supsaharske Afrike. Državljani Maroka, Gvineje i Malija činili su najveći broj dolazaka u Španiji ove godine.

U julu je broj ilegalnih migranata koji su krenuli na istočni mediteranski put iznosio oko 4.000, što je 17 posto manje nego u junu. Frontex navodi da je zbog značajnog porasta ilegalnih prijelaza posljednjih mjeseci na kopnenim granicama s Turskom, ukupan broj migranata otkrivenih na istočnom Mediteranu tokom prvih sedam mjeseci ove godine porastao za tri četvrtine, i iznosio je oko 29.500.

Najveći broj migranata na toj ruti bili su državljani Sirije i Iraka, iako je u julu bio najveći broj Afganistanaca.

Broj migranata koji dolaze u Italiju putem središnjeg mediteranskog puta u julu je pao je na oko 1.900, što je za 83 posto manje od istog mjeseca 2017. godine. Ukupan broj migranata na tom putu u prvih sedam mjeseci ove godine pao je na 18.200, što je 81 posto manje nego prije godinu dana. Tunižani i Eritrejci bili su dvije najzastupljenije nacionalnosti na tom putu.

Related posts