Finalni turnir Lige nacija u Portugalu: Četiri reprezentacije bore se za titulu i 10,5 miliona eura

Na finalni turnir su se plasirale selekcije Portugala, Engleske, Švicarske i Holandije, a polufinalni parovi su Portugal – Švicarska i Holandija – Engleska. Finale se igra 9. juna.

Na ovom takmičenju koristit će se VAR, a pobjednika osim titule osvajača Lige nacija očekuje i nagrada od 10,5 miliona eura.

Drugoplasiranoj selekciji pripast će 9, trećeplasiranoj 8, a posljednjeplasiranoj 7 miliona eura.

Prvi favorit turnira je selekcija Portugala. Evropski prvak dolazi u najjačem sastavu predvođen kapitenom Cristianom Ronaldom, te je selekcija Švicarske koju sa klupe vodi Sarajlija Vladimir Petković autsajder u polufinalnom duelu.

Drugi polufinalni par je mnogo neizvjesniji. Englezima se vratio kapiten Harry Kane, no u finalu Lige prvaka pokazao je da ipak nije u takmičarskoj formi, te će se navijači Gordog albiona najviše pouzdati u Raheema Sterlinga.

S druge strane nalaze se Ajaxovi Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van dan Beek, koji uz najboljeg štopera svijeta Virgila van Dijka te preporođenog Memphisa Depaya čine okosnicu Holandije.

Treba istaći da se pobjednik ovog takmičenja neće direktno plasirati na Evropsko prvenstvo, ali su sve četiri selekcije obezbijedile minimalno baraž ukoliko se kroz kvalifikacije ne uspiju plasirati na Euro.

Raspored utakmica

5. juni: Polufinale: Portugal – Švicarska (20:45)
6. juni: Polufinale: Holandija – Engleska (20:45)
9. juni: Utakmica za 3. mjesto (15:00), finale (20:45)

Related posts