Fazlić:Projekat odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda generacijski je projekt za grad Bihać

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, zajedno sa gradskim vijećnicima i direktorima bihaćkih javnih preduzeća, posjetio je danas u Velhovu Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je izgrađeno u okviru Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću. Riječ je o impozantnom objektu koji je završen u oktobru prošle godine, a početkom marta ove godine startao je probni rad i testiranje postrojenja.

Prema riječima Aide Jusufhodžić, zamjenika voditelja tima ispred Nadzornog organa, samo postrojenje čeka upotrebnu dozvolu i tehnički prijem objekta, odnosno završetak izgradnje kanalizacione mreže u gradu i priključak korisnika na mrežu, a zadovoljava sve tehničke karakteristike propisane regulativama EU kada je u pitanju pročišćavanje otpadnih voda.

Zadovoljstvo viđenim iskazao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, kazavši da je je riječ o generacijskom projektu za grad Bihać koji će svoje postojanje ubrzo opravdati.

„Hvala svima koji su kreirali i učestvovali u realizaciji ovog projekata koji grad Bihać odvaja od drugih sredina kada je u pitanju zaštita prirodne okoline, a u ovom slučaju rijeke Une. Ne možemo zagovarati turizam bez zaštite našeg najvećeg turističkog bisera, rijeke Une. Zato je ovaj projekat itekako dobar i omogućiti će nam da još više osnažimo epitet Bihaća kao ekološkog grada „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kako je tokom obilaska istaknuto, nakon izgradnje kanalizacionog sistema i puštanja u rad PPOV-a kvaliteta vode rijeke Une u samom gradu i nizvodno od mjesta ispuštanja poboljša će se sa II klase na I klasu čime će se poboljšati kvalitet sirove vode za vodosnabdijevanje stanovnika nizvodnih općina, rekreativna i okolišna vrijednost, te postići pozitivni efekti na zaštitu prirode i bio diverzitet u cjelini. Pored toga ostvari će se širi pozitivan utjecaj na zaštitu osjetljivih područja – Dunavski sliv i Crno more.

Related posts