Fakulteti u Bihaću poluprazni

U prvom upisnom roku, koji je trajao do 21. jula ove godine, na fakultete Univerziteta u Bihaću upisan je 421 student, što je polovina od ukupnog broja koji je predviđen upisom.

U rukovodstvu Univerziteta ističu kako je u toku drugi upisni rok, koji će trajati do 21. septembra, i dodaju kako će se tada moći rezimirati konačni upisni rezultati koji trenutno nisu obećavajući.

Rektor ovog univerziteta Fadil Islamović istakao je kako je od broja do sada upisanih 346 redovnih, a ostatak otpada na samofinansirajuće studente.

“Iznenađuje vrlo mali broj vanrednih studenata, a ono što treba istaći jeste da je ostalo slobodnih mjesta na većini studijskih odsjeka. Realno je da u drugom upisnom roku upišemo još oko stotinu sudenata i s obzirom na okolnosti, bili bismo zadovoljni tim brojem”, istakao je Islamović.

Prema njegovim riječima, na Univerzitetu postoje ukupno 23 studijska odsjeka na osam fakulteta, a najveće interesovanje vlada za odsjeke informatike, medicine, mašinstva i građevine, dok je najmanje interesovanje za upis na Pedagoški fakultet.

Prema njegovom mišljenju, uzroci znatno smanjenog interesa za studiranje na Bihaćkom univerzitetu su višestruki, a jedan od njih je zabrinjavajući odliv mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona, koji nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlaze van granica BiH. Dobri poznavaoci situacije na Univerzitetu u Bihaću kažu kako su tome doprinijela i brojna negativna dešavanja vezana za ovu visokoškolsku ustanovu, loš kvalitet obrazovnog procesa, kao i brojne afere koje su u proteklim godinama potresale ovu visokoškolsku ustanovu.

nezavisne.com

Related posts