"Facebook ratnik": Zbog ometanja rada SIPA-e jutros u Vlasenici uhapšen i sin Radeta Garića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbi Tužilaštva BiH na području Han Pijeska i Vlasenice uhapsili tri osobe, među kojima i Radeta Garića, (43) nekadašnjeg komandira Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS-a.

Osim njega, uhapšeni su i Mile Kosorić (64), nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS-a i Momčilo Tešić (54) nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS-a.

Oni se, kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, sumnjiče za ratni zločin i pomaganje u genocidu. Riječ je o istrazi okolnosti vezanih za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, a koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u julu 1995. godine, kao i zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni. Na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

– Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba – navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osim trojice osumnjičenih, pripadnici SIPA-e jutros su uhapsili i Garićevog sina Stevana, zbog ometanja rada ovlaštenih osoba, odnosno pripadnika SIPA-e, koji su hapsili njegovog oca. Nakon hapšenja, mlađeg Garića su predali u službene policijske prostorije PS Vlasenica, gdje je saslušan, nakon čega je pušten na slobodu.

– Protiv privedenog lica bit će dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu u redovnoj proceduri – kazao nam je portparol PU Zvornik Miljan Bobar.

Garić mlađi je, inače, u javnost dospio i u maju 2015. godine, kada je priveden u PS Vlasenica na razgovor zbog širenja jezika mržnje na društvenoj mreži Facebook.

On je tada na svom Facebooku napisao kako se “Bošnjaci od njegovog oca i njega ne mogu spasiti”

– Boje se Rada i kad ništa ne radi… E Turci i poturice. Mi smo vam najveći strah i briga – napisao je tada Garić.

U sljedećem komentaru napisao je: “Misle Turci da se penzionisao, a nije se on penzionisao, on je tu i čeka…”

Related posts