Eksplozija u Mostaru: Reketaši pekaru postavili bombu pod BMW?

Snažna eksplozija uznemirila je noćas stanovnike mostarskog naselja Zalik. Nepoznata eksplozivna naprava eksplodirala je dva sata nakon ponoći ispod automobila BMW X1, vlasništvo Pervera Gigollaja, koji je bio parkiran kod njegove porodične kuće u ulici Muje Pašića.

Povrijeđenih u ovoj eksploziji nije bilo, dok je na vozilu pričinjena značajna materijalna šteta.

Kako nam je kazao Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK, jutros su na mjesto eksplozije izašli pripadnici Odjela kriminalističke policije i obavili uviđaj.

– Izuzeti su fragmenti eksplozivne naprave koji će biti vještačeni kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo – kazao nam je Marić.

Vlasnik vozila, koji je vlasnik pekare Inpek, koja se nalazi u istoj ulici, za Faktor je kazao kako ovo nije prvi napad na njega i njegovu imovinu, te da iza svega stoje lokalni kriminalci, koji mu se na ovaj način svete jer je odbio da im plaća reket.

Prije dvije godine bomba je bačena i pred samu pekaru, kada su potpuno uništeni stakleni portali na objektu.

– Četiri ili pet puta su mi razbijali stakla na pekari, razbili su mi staklo i na autu, a onda su me zvali telefonom i tražili da im platim. Ja sam ih otjerao u p…. m……. i sve prijavio policiji. U MUP-u su mi rekli da se možda neko šali i da pokušam porukama da se dogovorim. Kasnije su me opet zvali i zaprijetili da će mi dići BMW u zrak – ispričao nam je Gigollaj, koji je, kako kaže, auto tada sakrio kod prijatelja.

Nakon tih prijetnji, kaže, nije bilo nikakvih poziva ni od osoba koje su mu prijetile, ali ni od policije, a on je oko radnje postavio kamere za videonadzor.

– Odlučio sam da se sam zaštitim koliko god mogu. Ne znam šta treba da se desi, da mi neko kidnapuje dijete, pa da se nešto preduzme – ogorčen je Gigollaj, koji je kaže jutros išao i u FUP da prijavi slučaj, jer je, kaže, nezadovoljan radom lokalne policije.

Najnoviji napad, kako nam je kazao, dogodio se potpuno neočekivano i nenajavljeno.

– Na pola sata prije eksplozije sa suprugom i djecom sam bio u autu. Samo što smo ušli u kuću i legli, odjeknula je detonacija – kaže nam uznemireni vlasnik vozila.

Iz policije su kazali kako poduzimaju sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, koje je okvalifikovano kao izazivanje opće opasnosti.

/faktor.ba

Related posts