Edhem Čustović prvi je bh. predavač na “West Pointu”: Ponosan sam što BiH i Bihać ima svog studenta na najprestižnijoj akademiji u svijetu

Bosna i Hercegovina se, zahvaljujući Edhemu Čustoviću, može pohvaliti da je imala predavača na najprestižnijoj vojnoj akademiji u svijetu, američkom “West Pointu”.

Ovaj uspješni Bosanac s adresom u Australiji kazao je za “Avaz” da je sa profesorima, oficirima i kadetima inžinjerstva i računovodstva razgovarao o postratnom ekonomskom razvoju kroz inžinjering, inovacije i preduzetništvo (studija slučaja Bosne i Hercegovine), a govorio im je i o svom životnom putu, radu i načinu prenošenja najboljih praksi u Bosnu i Hercegovinu kroz projekt zapošljavanja mladih.

Svjetsko iskustvo

Čustović je, inače, profesor na renomiranom australskom Univerzitetu “La Trobe”, inovator je i inžinjer elektrotehnike.

– Imao sam čast da budem pozvan kao prvi bh. predstavnik da održim predavanje na najprestižnijoj akademiji u svijetu. Među ljudima koji su završili ovu akademiju su dva američka predsjednika, četiri predsjednika drugih država, stotine predstavnika američkog kongresa, 20 astronauta, 74 dobitnika američke medalje časti… Pukovnik i profesor Beri Šop (Barry Shoop), dekan elektrotehnike i informatike na “West Pointu”, prepoznao je moje iskustvo, liderstvo i pružanje pomoći drugima i pozvao me da budem njihov gost – kaže Čustović.

Dodao je da su i profesor Šop i on članovi prestižne organizacije IEEE (Institut inžinjera elektrotehnike i elektronike).

– “West Point” je posebno mjesto. Sam dolazak u blizinu ove prestižne akademije ulijeva čovjeku neki vid nervoze i nestrpljivosti. Sve je na nevjerovatnom nivou urednosti, preciznosti i profesionalnosti. Sa svoje 33 godine, imao sam čast da držim predavanja na raznim univerzitetima i u istraživačkim centrima širom svijeta, ali moram vam reći da “West Point” definitivno zauzima mjesto broj jedan što se tiče prestiža. Bio sam oduševljen žrtvovanjem, posvećenošću i željom studenata da budu najbolji na svijetu – istaknuo je Čustović.

Puno srce

On je bio posebno impresioniran susretom sa mladim Bosancem, studentom na ovoj akademiji.

– Oficiri su mi javili da imaju jednog studenta iz BiH. Kada sam to čuo, srce mi je bilo puno i bio sam ponosan. Mladi Adis Poško rodom je iz Bihaća i na akademiji studira informatiku. Stupio sam u kontakt s njim i dogovorili smo se da ćemo sarađivati – ispričao je Čustović.

Fondacija za mlade u BiH

– U posljednjih nekoliko godina radim na Fondaciji “BH Futures Foundation” sa željom da promijenim status mladih ljudi u svojoj domovini. Program koji smo razvili s “Youth Employment Projectom” u BiH prepoznat je na “West Pointu” kao vrlo inovativan – pojasnio je Čustović.

Related posts