Džeko: Navijat ću za Hrvatsku

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, centarfor Rome i megazvijezda europskog nogometa Edin Džeko (31) u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list govori o svojim iskustvima igranja protiv Grka u ovom kvalifikacijskom ciklusu.

Naime, oba susreta BiH i Grčke u grupi završena su remijima (1:1, 0:0); u prvome Grci su iščupali bod u 95. minuti, dok je utakmica u Zenici odigrana u napetom, neprijateljskom ozračju, u kojemu su se bolje snašli gosti i ostali neporaženi.

Što je vama kao igraču posebno smetalo u tim utakmicama, odnosno zašto reprezentacija BiH nije uspjela pobijediti Grčku u obje utakmice?

– Grčka je momčad koja zna stvoriti pritisak, a mi smo u Atini nasjeli na njihovu igru. U Atini smo odigrali možda i najbolju našu utakmicu u kvalifikacijama, vodili 1:0, imali nekoliko šansi da ih dotučemo, ali smo ih propustili i na kraju su nas kaznili golom u sudijskoj nadoknadi. U Zenici je to bila sasvim drugačija utakmica. Oni su došli po bod i na kraju ga uspjeli osvojiti, iako smo se mi svim silama trudili da postignemo gol i otvorimo utakmicu. Nažalost, nismo uspjeli.

Kvalitetniji ste, Vaš selektor Mehmed Baždarević tvrdi da je hrvatska reprezentacija mnogo kvalitetnija od Grčke, slažete li se s tim i vidite li neke opasnosti za Hrvate u tim utakmicama?

– U nogometu je najteže prognozirati, ali da – slažem se s Baždarevićem i vjerujem da je Hrvatska u ovom trenutku kvalitetnija reprezentacija. Međutim, ne usudim se prognozirati rasplet jer kvalitetu s papira treba dokazati na terenu. Jedno je imati na papiru jaču momčad, a sasvim je drugačije kada izađete na teren i pod pritiskom, kakav će donijeti ovi mečevi doigravanja za SP, odigrati dvije utakmice. Pritisak navijača, pritisak medija, pritisak koji sami sebi mi igrači radimo, sve to može prevagnuti na jednu ili drugu stranu.

Priželjkujete li da Hrvatska na neki način osveti reprezentaciju BiH i izbaci Grke?

– Navijat ću za Hrvatsku, mislim da je to sasvim dovoljan odgovor. Imam jako puno prijatelja u vašoj reprezentaciji i ne radi se o osveti za BiH, već o činjenici da smo komšije i da jedni druge podržavamo u svemu. Barem bi tako trebalo biti – ističe Edin Džeko, čiji kompletan intervju možete pročitati na portalu Večernjeg lista.

Related posts