Džanan Musa za NBA govorio o ratu u BiH, Bihaću, Sarajevu…

Džanan Musa, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, vratio se u New York i priključio se Brooklyn Netsima u čijem dresu će igrati svoju debitantsku sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Naš košarkaški dragulj na ovogodišnjem draftu “izborio se” za dres Netsa, a novinar Tom Dowd na zvaničnoj internet stranici NBA lige u velikom intervjuu američkjoj javnosti predstavio je Musu. Naš reprezentativac, između ostalog, pričao je ratu u BiH, rodnom Bihaću, životu u Sarajevu i Zagrebu, te, za njega, posebnom trenutku kada je upoznao majku legendarnog Dražena Petrovića.

Dowd je američkoj javnosti objasnio da je Musa rođen četiri godine nakon rata u BiH u gradu Bihaću, koji je tri godine bio pod opsadom i “odsječen od ostatka svijeta”, te da je u BiH tokom agresije ubijeno 100.000 ljudi. Musa je na pitanju u vezi s ratom odgovorio veoma emotivno, te se prisjetio svih priča koje je čuo od svojih roditelja i brata.

– Hvala Bogu što nisam rođen dok je trajao rat. Ipak, osjetio sam sve to nekako jer je moj otac bio u armiji i često mi je pričao o tome. U dokumentarcu “Something in the water” rekao sam da sam dijete rata i to je stvarno tako, iako sam rođen četiri godine kasnije. Rat i sav taj period se osjećao i kada sam ja bio dijete u raznim segmentima života. Ja sam iz porodice koja je preživjela rat i prošla kroz veoma teške trenutke. Mi smo generacije koje ne cijene dovoljno što imaju danas. Ljudi tada nisu imali šta da jedu, a sada mnogi kukaju što nemaju brdo novca, novi iPhone 8, iPhone X i slično. Moje razmišljanje je da sam sretan što sam živ i zdrav i porodica će mi uvijek biti na prvom mjestu – kazao je Musa.

Otkrio je da je prvo počeo trenirati fudbal, ali da je kasnije shvatio da je više talentovan za košarku.

– Shvatio sam u pravom trenutku da sam talentovan za košarku. Htio sam vrijeme provesti kako bih postao što bolji košarkaš i bolja osoba. Nikada nisam okusio alkohol, cigarete, nargilu i slično. Imam jasan stav oko tih stvari i veoma sam ponosan na sebe i na porodicu što su me tako odgojili – priznaje naš dragulj.

Kada je napustio Bihać i stigao u Sarajevo, imao je 11 godina. Živio je sam, a hranio se u pekari, sendvičima i kobasicama…

– Kada bi mi sada neko ponudio milion dolara da sve to prođem ponovo, odbio bih. Rekao bih toj osobi da zadrži novac i ponudio im pet miliona dolara da to ne proživljavam ponovo. To je bio jako težak period i nikada neću zaboraviti trenutak kada su me roditelji ostavili ispred kuće u Sarajevu, a imao sam samo 11 godina. Kada su otišli, otrčao sam u kuću i plakao satima. Srce mi je bilo slomljeno i nisam znao šta me čeka. Roditelji su uvijek željeli najbolje za mene te sam i sam želio izgraditi takav put sebi. Ali shvatio sam u tom trenutku da sam posve sam i stalno sam se pitao šta dalje da radim.

Musa je otkrio kako je 2015. godine upoznao Biserku Petrović, majku pokojnog Dražena, čiji poklon mu je možda i usmjerio karijeru.

– Nakon utakmice bio sam slomljen jer nisam ostvario svoj cilj. Sjedio sam na klupi tužan i prvi put u karijeri pomislio da nisam dovoljno dobar za ovo. Onda mi je ona prišla iza leđa i rekla: “Evo ti Draženova lopta, podsjećaš me na njega kada je bio mlađi i samo tako nastavi. Ovo je ništa, ti ćeš uspjeti, vjeruj mi u to. Samo vjeruj u sebe!” Na kraju me poljubila i to je jedan od najemotivnijih razgovora koje sam imao u životu i zahvalan sam što sam je upoznao – rekao je Musa dodavši:

– Kada smo osvojili zlatnu medalju, u Sarajevu nas je dočekalo 50.000 navijača. Tu su bili muslimani, Srbi, Hrvati. Ma svi. Pomislio sam kako smo dokazali da možemo svi biti ujedinjeni i da ne moramo biti toliko različiti. U mojoj državi imamo tri nacionalnosti, a to su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Teško je ljudima shvatiti to jer još postoji mala doza mržnje. Ali mislim da svakim danom napredujemo i koračamo naprijed jer postajemo pametniji u smislu ljubavi, poštovanja i svega ostalog.

(Faktor)

Related posts