Džanan Musa - od Bihaća do NBA: Blistavi košarkaški put nesuđenog fudbalera

Džanan Musa, 19-godišnji Bišćanin, ponos je svih Bosanaca i Hercegovaca. “Brooklyn Netsi” su bh. košarkaša izabrali kao 29. “pick” prve runde NBA drafta, i on bi trebao biti tek treći naš igrač koji je zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Upravo u dresu ove ekipe svoj debi imao je i bh. košarkaš Mirza Teletović. Musa u NBA odlazi iz zagrebačke “Cedevite”, s kojom je tri puta bio prvak Hrvatske, a ogroman uspjeh napravio je s kadetskom reprezentacijom BiH kada su 2015. godine osvojili Evropsko prvenstvo. Tada je Musa izabran za najboljeg igrača.

Prvi košarkaši koraci

Prve košarkaške korake napravio je u Sportskoj dvorani Luke u Bihaću, kada se sa osam godina upisao u školu košarke KK Bosna XXL. Ubrzo je pokazao raskošan talenat i sa 12 godina dobio poziv da se iz Bihaća preseli u Sarajevo i trenira u KK “Koš” pod budnim okom Seje Bukve. U decembru 2014. potpisao je ugovor s Cedevitom iz Zagreba za koju je debitirao u oktobru 2015. godine.

S visinom od 206 cm i težinom od 88 kg igra na poziciji krila i smatra se jednim od najtalentiranijih mladih evropskih košarkaša i jednim od najboljih košarkaša svoje generacije. Vrhunske fizičke predispozicije, sjajan šut, atraktivna zakucavanja, nezaustavljivi prodori – odlike su ovog košarkaša iz Bihaća. O njegovim košarkaškim počecima za Faktor je govorio njegov prvi trener Edis Subašić.

– Siguran sam da Džanan neće na ovom stati. On će i dalje napredovati u svom radu. On je vrhunski sportista i individua. Sa sedam godina došao je na prvi trening kod nas. To je bilo 2006. godine. Moram priznati da je bio odličan fudbaler i da je uvijek volio sport. Brat mu je trenirao košarku kod mene i on je izvršio pritisak sa roditeljima da Džanan fudbal zamijeni košarkom. U našoj školi košarke je bio pet godina kada sam ga preporučio Seji Bukvi. Sejo se oduševio njegovim talentom na kampu u Dubrovniku i odmah je prešao u njegov klub “Koš”. To je bilo odlično za Džanana, jer u Bihaću više nije mogao napredovati zbog infrastrukture, nedostatka dvorane… Mislim da će mu “Brooklyn Netsi” kao klub odgovarati. Da li će ga ostaviti ili će ga poslati na kaljenje, pokazat će vrijeme, ali sigurno da imaju velike planove s njim. Musa je uvijek teško podnosio poraze i znao je dugo plakati nakon poraza. To ga je tjeralo naprijed i da još više radi – kazao je za Faktor Edis Subašić.

Iza Seje Bukve, potpredsjednika Upravnog odbora KSBiH, besana je noć. Sa svojim najbližim pratio je NBA draft i nakon razgovora za Faktor će, kako kaže, na zasluženo spavanje.

– Otkazao sam neke sastanke, jer moram spavati. Iza nas je uzbudljiva i neizvjesna noć. Bilo je malo više nervoze. Prognoze su bile da će Džanan biti izabran u prvoj rundi, ali, kako se kraj približavao, tenzije su rasle. Bilo je kombinacija da bude 15, 21, 24 “pick” i stalno smo bili na vezi sa njegovim najbližim. Na kraju, sretno smo dočekali zoru. Dugo ću pamtiti 22. juni. Ovo je velika stvar za bh. sport i košarku. Za moj klub “Koš” ovo je veliki iskorak. Porodice Bukva i Musa su jako povezane. Moja kćerka Džanana gleda kao brata, a on nju kao sestru. Svi smo strepili. Plakali smo od sreće kada je izabran – kaže za Faktor Sejo Bukva.

Na uspjeh našeg fenomenalnog košarkaša posebno su ponosni u Osnovnoj školi “Harmani II” u koju je Musa išao do sedmog razreda. Prvih košarkaških koraka našeg košarkaša za Faktor se prisjetio Zlatko Budimlić, nastavnik tjelesnog odgoja iz ove škole u Bihaću.

Džanan je želio biti fudbaler

– Kada su stigle lijepe vijesti iz SAD, u Bihaću se odmah popravilo raspoloženje i pored lošeg vremena. Siguran sam da je tako bilo i u cijeloj BiH. Džananu nisam bio nastavnik u procesu nastave, ali je kod mene dolazio na rukomet i odbojku, a kolega Miljenko mu je bio redovni nastavnik. Musa je oduvijek pokazivao ogroman talenat za sport uopće. Kasnije se probudila ta ljubav i želja za košarkom. Pošto je Bihać grad fudbala, i Džanan je želio biti fudbaler. Njegov nastavnik zbog primjetne visine, skočnosti i konstitucije usmjeravao ga je kroz sekcije da se više bavi košarkom. Ja sam ga vodio na odbojci i rukometu i, iskren da budem, nijedan sport ga nije mogao mašiti. Svi sportovi sa loptom su ga zanimali. Osvojili smo brojna školska takmičenja zahvaljujući Džananu Musi. On je bez problema u rukometu davao golove sa deset metara, a u odbojci u bloku je bio fantastičan. Džanan je uvijek bio vanserijski talenat, a njegov uspjeh doprinio je popularizaciji košarke u Bihaću – kaže za Faktor Budimlić.

Džanan Musa odrastao je u bihaćkom kvartu Kineski zid, a i komšije u naselju Ceravci gdje je dobio stan od grada Bihaća za njega imaju samo rječi hvale. Adnan Dado Pačić, koji je u muzičkim krugovima u našoj zemlji poznat kao najbolji bihaćki bubnjar, ističe da je Musa najbolji ambasador grada na Uni.

– Džanana slava nije promijenila. On je ostao isti. Uvijek kada je u Bihaću izađe na igralište i igra košarku sa djecom u Ceravcima – kaže za Faktor Dado Pačić.

Izvor: Faktor

Related posts