Duraković: Srebreničani danas nisu sretni jer nije zadovoljena pravda za Prijedor

Lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković poručio je da bez obzira na kaznu doživotne robije, pravda današnjom presudom nije zadovoljena jer je Ratko Mladić oslobođen krivnje za genocid u Prijedoru i još pet bosanskohercegovačkih opština.

“U mislima smo sa majkama, sestrama, kćerima i sinovima ubijenih u genocidu širom Bosne. Mi Srebreničani najbolje znamo šta znači trpiti nepravdu, i zato ćemo se zajedno boriti za istinu o genocidu. Čekamo drugostepene presude Simatoviću, Stanišiću, Karadžiću i Mladiću, ali smo duboko povrijeđeni idejom da se zločin genocida nastavlja lokalizovati, da se izbjegava utvrditi puna odgovornost Srbije za agresiju te da nema političkih efekata na entitet Republika Srpska”, kazao je Duraković.

Podsjetimo, u presudi Haškog suda navodi se kako se “Vijeće nije uvjerilo da nije bio plan da se počini genocid u šest općina (Ključ, Kotor-Varoš, Sanski most, Prijedor, Vlasenica i Foča). Zaključeno je, međutim, da je ciljana grupa, koja je ubijena, bila relativno mali dio Bošnjaka u cjelini, zbog čega nije zaključeno da je cilj bio uništenje grupe Bošnjaka u cjelini”.

Related posts