Drama na Biokovu: Planinar visio na užetu drugog planinara, jedva su spašeni

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) učestvovala je u subotu poslijepodne s helikopterom Mi-8 MTV u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja povrijeđenog planinara na planini Biokovu.

Akcija potrage i spašavanja trajala je puna tri sata. U njoj su učestvovali i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Akcija se odvijala na okomitoj stijeni na oko 600 metara nadmorske visine, saopćilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Kapetan posade helikopetra Mi-8 MTV natporučnik Marko Maradin izjavio je nakon uspješne akcije spašavanja kako je planinar visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stijene i ozlijedio mu nogu, javlja Slobodna Dalmacija.

-Uvijek kada sam u akcijama spašavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Uistinu je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom jer se praktički radilo u okomitoj stijeni gdje je rotor na samo dva metra udaljenosti od stijene – rekao je Maradin.

Dodao je da je pred kraj akcije počela i kiša, a vjetar pojačavao snagu, što je još više usložnjavalo cijelu situaciju. Pripadnici HGSS-a, istaknuo je, uspjeli su planinara najprije spustiti na nižu poziciju i stabilizirati mu nogu, a nakon toga uz pomoć užeta prevezen je na nogometno igralište u Baškoj i dalje do KBC Split.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Related posts