Dončićev trener: Nisam vidio čvršćeg igrača u zadnjih 35 godina

Već dugo nisam vidio čvršćeg igrača i to govorim za zadnjih 35 godina. Očekujem da će se vratiti još bolji sljedeće sezone i da će dodati još nešto novo svojoj igri, napomenuo je Carlisle

Luka Dončić odigrao je prvo NBA doigravanje u životu, a iako je ispao odmah u prvoj rundi od “Clippersa”, Slovenac se isprofilirao kao jedan od najboljih igrača na svijetu.

Dončić je ispao u prvoj rundi (4-2), no praktički je sam vukao “Dallas Maverickse” s prosjecima od 31 poena, 9,8 skokova i 8,7 asistencija po susretu. Treba reći kako u većini serije nije mogao računati na svog najboljeg suigrača Kristapsa Porzingisa zbog ozljede, a u trećoj utakmici je ozlijedio gležanj, da bi u sljedećem susretu zabio 43 poena, tome dodao 17 skokova i 13 asistencija te step-back tricu sa zvukom sirene za pobjedu.

Clippersi su od prve minute shvatili da je Dončić najveća prijetnja u seriji i pokušali su ga izbaciti iz ritma trash-talkom. Ipak, kada su vidjeli da to ne daje ploda, pojačali su kontakt u obrani na njemu, a tamo je prednjačio Marcus Morris. Uprkos svim udarcima koje je primao, Dončić se nije predavao i nastavio je trpati Clipperse. 

Njegov trener Rik Karlisk (Rick Carlisle), inače trener koji je s Dallasom osvojio naslov 2011., kaže da nije vidio čvršćeg igrača u zadnjih 35 godina.

– Već dugo nisam vidio čvršćeg igrača i to govorim za zadnjih 35 godina. Očekujem da će se vratiti još bolji sljedeće sezone i da će dodati još nešto novo svojoj igri, napomenuo je Carlisle.

Rekordi za kraj sezone

Čudesni Slovenac kao da sruši novi rekord NBA lige u svakoj utakmici, a ništa nije bilo drugačije u zadnjoj utakmici, unatoč ispadanju:

Postao je prvi igrač u povijesti koji je u prvoj NBA play-off seriji u životu bio na prosjeku od barem 31 poena, 8 skokova i 8 asistencija. Postao je igrač sa šestim najboljim skorerskim učinkom u prvoj NBA play-off seriji. Ispred njega su samo Karim Abdul Džabar (Kareem Abdul-Jabbar), Rik Beri (Rick Barry), Vil Čembrlen (Wilt Chamberlain), Bob Mekado (Bob McAdoo) i Entoni Dejvis (Anthony Davis). Primjerice, Dončić je u prvom play-offu igrao na boljem nivou od Majkla Džordana (Michaela Jordana), Kobi Brajant (Kobea Bryanta) i  Lebrona Džejmsa (LeBron James). MJ je u svom prvom doigravanju bio na prosjeku od 29,3 poena, mladi Kobi se još tražio i bio je na 8,2 poena, a Džejm je bio na 30,8 poena.

Izvor: sport.avaz.ba

Related posts