Donald Trump podržao kongresmena koji je udario novinara: On je moj čovjek

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pohvalio je republikanca Grega Gianfortea tokom mitinga u Missouli, koji je prošle godine napao novinara, piše Huffpost.

“Bilo ko ko može tijelom nasrnuti na nekoga je moj čovjek. Kada sam čuo da je novinara bacio na pod, prvo sam pomislio da je to strašno i da će sigurno izgubiti izbore. Onda sam shvatio da znam Montanu veoma dobro i rekao sam da bi mu ovo moglo pomoći. I jeste”, rekao je Trump dok su njegove pristalice ovo navijački pozdravile.

Sukob između novinara Guardiana Bena Jacobsa i republikanca Grega Gianfortea desio se prošle godine tokom predizbornog skupa organizovanog u republikanskom štabu u Montani.

Jacobs je pokušavao postaviti Gianforteu pitanje o republikanskim zakonima o zdravstvenoj zaštiti. Tada je republikanski kandidat svojim tijelom naletio na novinara i kazao da izađe sa skupa.

“Greg Ginaforte me je bacio na zemlju i slomio mi naočale”, napisao je novinar na svom Twitter profilu.

Iako je Gianforte pobijedio na izborima, proglašen je krivim za prekršaj. Novčano je kažnjen s 300 dolara i šest mjeseci društveno korisnog rada. Također je donirao 50 hiljada dolara Odboru za zaštitu novinara i izvinio se Jacobsu.

John Mulholland, urednik Guardiana osudio je ovu Trumpovu izjavu.

“Nakon ubistva Jamala Khashoggia postoji opasnost od pozivanja na druge napade na novinare, kako ovdje tako i širom svijeta, gdje se novinari često susreću s mnogo većim prijetnjama”, napisao je Mulholland u izjavi.

Odbor za zaštitu novinara rekao je da Gianforteovo ponašanje 2017. godine nije šala.

“Alarmantan broj novinara suočen je s ozbiljnim fizičkim napadima. Također znamo da su novinari u svijetu i u SAD-u ubijani zbog svog posla. Ovo je jedno od najopasnijih vremena za novinare. Predsjednik Trump trebao bi na svojim nastupima govoriti o ovom problemu, a ne ismijavati napade na novinare”, izjavila je Alexandra Ellerbeck, koordinatorica programa Sjeverne Amerike u CPJ.

Related posts