Dodik: SNSD je zainteresovan za mjesto potpredsjednika Federacije BiH

Provedena je sva potrebna procedura za imenovanje Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e i sada je na Vijeću ministara da to završi, kazao je Dodik

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je danas da očekuje da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenuje Darka Ćuluma za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), da nema zahtjeva za smjenu ministra energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića, kao i da SNSD želi mjesto potpredsjednika Federacije BiH, prenijela je Fena.

Na informacije da je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio sadašnjeg direktora policije RS-a Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e, kazao je da je provedena sva potrebna procedura za to imenovanje i sada je na Vijeću ministara da završi to imenovanje.

Ništa za Božovića nije tačno

Dodik je dodao da ni na jednom formalnom sastanku nije bilo riječi o smjeni Đokića, nazvavši to spekulacijama.

Lider SNSD-a je potvrdio i da je ta stranka zainteresovana za mjesto potpredsjednika Federacije BiH.

– Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH, ni DF… Mi se približavamo broju od šest poslanika, koji mogu da predlože i to pitanje i mislim da ćemo uspjeti – kazao je on na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li SDA osporava imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice i da li to ima veze sa mjestom potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, Dodik je naveo da je princip da se dogovara za jedan nivo vlasti i da se strukturiše taj dogovor.

– Mi se držimo te vrste priče, da ono što pripada jednoj partiji ili narodu drugi ne trebaju osporavati. Sve što se pojavljivalo u štampi za Božovića se pokazalo da nije tačno, ustvrdio je.

Osporavanje već dogovorenog

Smatra da sada “SDA želi dogovor na dogovor” te da osporavaju nešto što je već dogovoreno.

– Razgovarao sam telefonom sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Ako ćemo razgovarati o entitetskom nivou, nije problem da razgovaramo, ali idemo nivo po nivo… – rekao je on.

Na namjere iz Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori, blizu granice s BiH, ponovio je da je to neprihvatljivo i da će se predstavnici BiH protiv toga boriti politički, pravno i na međunarodnom planu.

Dodik je, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, kazao da je bilo riječi o investicijama u RS, kao i o situaciju u Drvaru, gdje će on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 29. januara otvoriti pogon fabrike “Jumko”, kao i da SNSD želi svoja ministarska mjesta i na nivou Livanjskog kantona.

Ponovio je da se u RS zalažu za “ulazak” ruskih lijekova na tržište BiH, koji su, kako je dodao, daleko jeftiniji.

Related posts